Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittade kvinnan lät vän ställa mat utanför dörren

På fredagen bekräftades att en kvinna i Jönköping smittats av coronaviruset.
Infektionskliniken vid länssjukhuset Ryhov där den smittade kvinnan vistas.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 213 personer i världen dött efter virusets utbrott.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Över 9 800 personer, varav 129 utanför Kina, har nu smittats av det nya coronaviruset.
Foto: YUAN ZHENG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Så här ser coronaviruset ut.
Foto: Univeristetet i Hongkong.

Kvinnan i 20-årsåldern hade besökt Kina när hon började känna sig sjuk i hemmet i Jönköping.

Hon isolerade sig själv, lät en kompis ställa mat utanför dörren och tog kontakt med sjukvården.

Nu har det bekräftats att hon är den första i Sverige att smittas av coronaviruset.

– Det finns ingen risk för att någon annan har smittats, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

Kvinnan hade besökt Wuhanområdet i Kina och kom till Sverige den 24 januari. Hon landade på Landvetters flygplats. Hon tog sig därefter hem till Jönköping med buss, enligt Aftonbladet. Väl hemma fick hon symptom i form av hosta den 28 januari och hon tog kontakt med vården den 30 januari. 

Under dagen kunde sjukvården konstatera att hon smittats av coronaviruset

Dagarna innan hon kom till sjukhus levde hon isolerad. Det berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

– Hon har varit väl medveten om att smittspridningen fanns. Av försiktighetsskäl höll hon sig helt isolerad. Hon har till och med fått mat levererat utanför dörren av en kompis. Hon har verkligen hållit sig helt avskild på eget bevåg. Det är ett föredömligt agerande, säger Bengnér.

Coronavirus i Sverige

Men enligt Kinas hälsominister, Ma Xiaowei, kan coronaviruset smitta redan under inkubationstiden – tiden från att en person smittas till sjukdomen bryter ut och symptomen visar sig. 

Även ett tyskt forskningslag med 17 läkare har tittat på ett fall om hur coronaviruset spridits, och gjort en studie utifrån det. Studien visar hur viruset kan smittas utan att bäraren visar symptom.

Det är värt att notera att infektionen spridits under inkubationstiden för indexpatienten, för vilken sjukdomen var hastig och ickespecifik”, skriver forskarna i rapporten. 

Men enligt såväl Bengnér som Folkhälsomyndigheten har man kunnat konstatera att kvinnan inte smittat några andra och att det inte heller finns risk för att hon ska smitta andra. Hon hålls isolerad på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Transporterades i ambulans

Kvinnan smittades av viruset i Kina. Hon var i kontakt med människor under resan hem, men då var hon inte smittsam, enligt sjukvårdens uppfattning. 

Efter att kvinnan fått symptom och kontaktat sjukvårdsupplysningen per telefon beslöt sig sjukvården för att hämta henne i hemmet med ambulans.

– Hon transporterades till sjukhus med ambulans, inte för att hon var svårt sjuk utan för att hon skulle undvika allmänna transportmedel. Personalen i ambulansen använde skyddsutrustning med andningsskydd. De åkte direkt till infektionskliniken, säger Malin Bengnér.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare, under en presskonferens med anledning av den smittade kvinnan.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan kommer fortsatt hållas isolerad på infektionskliniken. Det är dock oklart när hon kan återvända hem. Kvinnan är inte allvarligt sjuk, tillståndet är stabilt.

– Vi följer utvecklingen, hur hon mår och fortsätter ta prover och hålla koll på hälsoläget.

”Ett enskilt fall”

Malin Bengnér poängterar att detta är ett enskilt fall och att det inte finns risk för ytterligare spridning.

– Vi har ett enskilt fall, det betyder inte att vi har någon spridning, säger hon.

Malin Bengnér slår också bort möjligheten att kvinnan spridit viruset på flyget hem och motiverar det med att det gick fyra dygn innan hon fick de första symptomen. 

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta i Sverige som mycket låg.

– Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Knappt 12 000, varav 152 utanför Kina, har nu smittats av det nya coronaviruset, uppger kinesiska myndigheter. WHO har utlyst ett globalt nödläge vilket bara har hänt fem gånger tidigare i historien. Även USA har utlyst ett nödläge för allmänhetens hälsa på grund av viruset. Landet kommer neka inrikestillstånd för människor som kan misstänkas vara bärare av viruset. 

Under en presskonferens hänvisade man bland annat till den tyska studien. 

Antalet bekräftade fall av viruset fortsätter att stiga kraftigt i Kina, samtidigt som få personer friskförklaras, rapporterar BBC. 

Hittills har 259 personer dött, enligt South China Morning Post.

ENKÄT – Är du orolig efter coronafallet i Jönköping?

”Ja, lite orolig är jag allt. Det känns som det blir närmare när det är i ens egen stad. Lite rädd att utsättas för det. Jag jobbar på (sjukhuset) Ryhov, men är inte orolig att smittas den vägen. ” Ulrika Öberg, 41, barnmorska, Jönköping
Foto: JOHANNA SVENSSON
”Nej, jag är inte orolig. Jag tror inte viruset är så farligt. Influensan är nog värre, det är ju fler som dör varje år i influensa än coronaviruset. Vi har åkt till Ikea för att handla och jag är inte orolig för att åka hit.”Tommy Lindgren, 38, robotoperatör, Hjo
Foto: JOHANNA SVENSSON
Sigrid: ”Jag är orolig att folk ska smittas här nu, och att det ska ske en massa dödsfall och att någon nära ska gå bort. Vi har pratat om det en del i skolan.” Linus: ”Ja, jag är orolig att det ska sprida sig. Jag har läst en del om det på nätet.” Sigrid Kvant, 15, student, JönköpingLinus Henningsson, 14, student, Jönköping
Foto: JOHANNA SVENSSON
”Nej faktiskt inte, eller kanske lite. Att det sprids mer. Jag har ju barn så då blir man ju lite rädd att det sprider sig och att de ska utsättas för det.” Martina Delyn (med barnen Mirabelle och Moses), 33, vårdbiträde, Jönköping
Foto: JOHANNA SVENSSON

Första virussjukhuset klart

I den kinesiska staden Huanggang är nu det första virussjukhuset klart och i bruk.