Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Många strömlösa – efter stormen Alfrida

Räddningstjänsten var på plats för att få bort träden från körbanan på E20 i Alingsås under natten mot onsdag. Foto: NIKLAS GÖRANSSON
Träd blockerar vägarna på flera platser i Västsverige. Bilden visar ett träd i Orust kommun. Foto: Mikael Berglund

Tåg som ställdes in, träd som blockerade vägarna och hushåll som blev utan ström.

Stormen Alfrida ställde till med stora bekymmer även i Västsverige.

– Det är nog många som inte kommer att komma till jobbet i dag, sa Yasmine Boulechfar, presstalesperson på Trafikverket, under onsdagsmorgonen.

Det blåsiga vädret längs Västkusten höll i sig under hela nyårsdagen och under onsdagsmorgonen och förmiddagen var det fortsatt starka vindar runt om i landet.

Stormen Alfrida har slagit till med full kraft.

”Bra om man kan stanna hemma”

Andra delar har drabbats hårdare, men även i Västsverige lämnade det spår efter sig.

Bland annat föll otaliga träd längs och över vägarna.

– Det ligger träd överallt. Det är nog många som inte kommer att komma till jobbet i dag, sa Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets presstjänst tidigt på onsdagsmorgonen.

Samtidigt finns det inga rapporter om några allvariga olyckor i stormen.

– Förhoppningsvis har folk tagit fasta på att man kanske inta ska vara ute så mycket efter vägen. Och så länge det blåser på det här viset är det bra om man kan stanna hemma, sa Yasmine Boulechfar.

Träd blockerar trafiken

Både väg- och järnvägstrafiken påverkades under onsdagsmorgonen av fallna träd.

– När det faller på det här viset, då får ju entreprenörerna åka vägen fram helt enkelt. Vi hade en ambition att försöka rensa där det var helt och hållet blockerade vägar, men när allting bara ramlar tar det tid, sa Yasmine Boulechfar och fotsätter:

– Det är ju nu på morgonkvisten när folk vaknar och ska till jobbet så kommer de fram och så ligger det träd där och då ringer de in. Men stormar det för mycket så måste det bedarra för det är ändå personalens säkerhet som faktiskt går först.

Jönköpingspolisen meddelade under onsdagsmorgonen att man åkt på ett trettiotal ärenden kopplade till nedfallna träd. Flera bilister har också kört in i träd, men ingen har skadats fysiskt, enligt polisen.

I Jönköpingsområdet rådde det bland störningar på väg 931 och 834.

I Borås-området hade man också stora problem, då träd fallit ner och hindrade trafiken på väg 1 766, 1 651 och 154.

Under tisdagskvällen slets ett 400 kvadratmeter stort plåttak av från ett stall norr om Karlstad.

– Vi åkte dit och spärrade av så att taket inte skulle förstöra intilliggande byggnader, berättar Glenn Appel, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstad.

Ingen person kom till skada, men åtta hästar skenade under den tumultartade situationen. Dessa kunde dock fånga in sent under tisdagskvällen.

Inställda avgångar i tågtrafiken

Tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla stoppades redan under nyårsdagen efter att ett träd fallit ner och orsakat ett kontaktledningsfel. 

Under onsdagsmorgonen var sträckan Uddevalla – Strömstad fortfarande strömlös. 

Även tågtrafiken mellan Falköping och Habo påverkas av väderläget hela eller delar av sträckan mellan Falköping och Jönköping kommer få räkna med inställda avgångar, enligt Trafikverket.

Vid 13 rullade tågtrafiken på ovan nämnda linjer igen.

Mellan Herrljunga–Varberg är det emellertid stopp i tågtrafiken, enligt Trafikverket. Anledningen är även i detta fall den rådande väderleken. Alla tåg på sträckan Herrljunga–Borås–Varberg drabbas åtminstone fram till klockan 15.

Tusentals hushåll var strömlösa

Under tisdagskvällen var runt 5 000 hushåll i Värmland utan ström och i Skaraborgsområdet handla det om 2 500 hushåll. 

Vattenfall uppgav för P4 Skaraborg att det är nedblåsta träd som låg bakom strömavbrottet.

Under onsdagsmorgonen var 3 000 hushåll i Värmland fortfarande utan ström. Runt 1000 i området kring Tanum samt drygt 600 i Skaraborg saknade också ström i sina hem.

Något hundratal göteborgare ska också sakna ström, enligt Ellevio.

Vid 10.30-tiden hade elbolagen lyckats med att begränsa avbrotten något. I Värmland var dock fortsatt 300 hushåll utan ström. I Skaraborg runt 500 hushåll drabbade och  i Tanum var det bara ett fåtal som fortsatt var strömlösa.

Under morgonen hade man ännu ingen prognos på när strömmen skulle återvända.

– Det jag kan säga är att vi jobbar på för fullt, och prioriteten ligger på att ordna det här så fort som möjligt, sa Markus Lindgren på Ellevios pressavdelning vid 07.30-tiden.

Vid 10.30-tiden uppskattade Ellevio att strömmen skulle återkomma på samtliga platser i Västsverige till klockan 18.00 på onsdagskvällen.

Träd låg över vägen på länsväg 156 i Svenljunga under natten mot onsdag. Foto: JOAKIM ERIKSSON/AGENA FOTO

Stena Line ställde in flera färjor till Danmark under tisdagen på grund av det dåliga vädret.

Under onsdagen har man ställt in Stena Vinga som avgår klockan 11.00, samt avgångarna från Fredrikshamn klockan 8.30 samt 00.30.

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm förklarade under nyårsdagen att det skulle vara fortsätt blåsigt under onsdagen ”även om det inte är på varningsnivå”.

– Det blir också minusgrader i hela Västsverige, ja nästan i hela landet. Så det kommer att kännas väldigt kallt när det blåser. Men utmed kusten, i Bohuslän och Halland, ser det ut att kunna bli några plusgrader, sa Tora Tomasdottir.

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: Pressbild / StormGeo

Uppmaningen: Se upp på vägarna

Hon konstaterade också att det gäller att se upp på vägarna under onsdagen eftersom det fryser på efter att ha varit varmare temperaturer:

– Det är bra att vara vaksam. Det kan bli halt beroende på om vägarna är blöta eller inte.

På torsdagen fortsätter det kalla vädret men på fredag är det dags för värme igen förklarade Tora Tomasdottir:

– Det gäller hela landet. Det är bara i de nordligaste delarna som det fortfarande kommer att vara minusgrader. Men sedan blir det långsamt kallare igen under helgen. På söndag är det minusgrader igen i hela landet.

Hon konstaterade att det är ett ”väldigt veligt” i veckan som kommer .

– Det är en kamp mellan värmen i söder och kylan i norr. Det blir varannandagsväder.