Regn, rusk och hårda vindar väntar. Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSENRegn, rusk och hårda vindar väntar. Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
Regn, rusk och hårda vindar väntar. Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN
En klass 1-varning för kuling längs stora delar av Östersjökusten. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSENEn klass 1-varning för kuling längs stora delar av Östersjökusten. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
En klass 1-varning för kuling längs stora delar av Östersjökusten. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

SMHI:s vädervarning: Mycket kraftiga vindar

Publicerad

SMHI varnar nu för mycket hårda vindar. Det finns risk att träd välter och vinden kan innebära problem för höga fordon.  

– Det är svårt att veta vad som kan hända. Det kan vara allt från att inte ha förankrat byggställning till att grenar knäcks, säger Daniel Fredriksson, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det blir blåsigt i större delen av Svealand och Götaland, men främst längs södra Västkusten. Detta på grund av ett omfattande lågtrycksområde som rör sig från norska havet.

Kulingvarning är utfärdat för både Östersjökusten, Västkusten och Öresund. Även på Vänern är det kulingvarning. Vid kuling kan det blåsa upp till 25 meter per sekund och SMHI skriver så här i samband med klass 1-varningen:

"Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg."

– Allt hänger ihop med ett lågtryck som passerar över norra Skandinavien. I samband med det har vi ganska blåsigt väder på sina håll. Det märks mest längs Väst- och Sydkusten, säger Daniel Fredriksson.

Kan bli problem för höga fordon

SMHI gick under onsdagen ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Hallands län.

Enligt SMHI ligger vindarna vid en klass 1-varning på 21 till 25 meter per sekund. Det finns risk för att grenar och träd knäcks. Vinden kan även innebära problem för höga fordon.

– Det är svårt att veta vad som kan hända. Det kan vara allt från att inte ha förankrat byggställning till att grenar knäcks, säger Daniel Fredriksson.

LÄS OCKSÅ: Byggnadsställning rasade – träffade bilar och fasad

Över havet väntas vindarna ligga på mellan 15 till 20 meter per sekund.

 – I vindbyarna kan det vara kraftigare, det är därför det varnas för mycket kraftiga vindbyar över Halland. 

Regn i stora delar av landet

Vinden ser ut att hålla i sig under dagen och kvällen.

– Sen ser det ut att lugna sig under natten. I morgon blir det lite lugnare igen.

Enligt Daniel Fredriksson kommer det även bli mycket skurar större delen av landet. 

– Även där är Halland mest drabbat. De största regnmängderna ser ut att komma över södra Västkusten. Det kan röra sig om regnmängder på 10 till 15 millimeter. 

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER