Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SMHI:s vädervarning – fartyg räddat i fyra meter höga vågor

Fartyget nödankrade när det började närma sig land men det var svårt att få ankaret att fästa ordentligt.
Foto: Kustbevakningen
Bulklastfartyget är lastat med gödningsmedel.
Foto: Kustbevakningen

På natten till onsdagen fick ett bulklastfartyg ett motorhaveri utanför Marstrand – och i fyra meter höga vågor ryckte Kustbevakningen ut för att rädda fartyget.

– Ankaret ville inte fästa så hela fartyget hade kunnat driva på grund, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen.

Samtidigt har SMHI kulingvarningar utfärdade på Västkusten och enligt väderinstitutet Storm kommer regnet och de starka vindbyarna att fortsätta under dagen.

Äkta "tjuvväder", beskriver polisen det som.

Under tisdagskvällen fick Kustbevakningen information från Sjöfartsverket om ett större fartyg som hade börjat driva omkring strax söder om Marstrand.

– Vi tog kontakt med fartyget och fick besked från kaptenen att de hade ett haveri på en av huvudmaskinerna, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen.

Det 90 meter långa bulklastfartyget kunde inte längre manövrera och Kustbevakningen skickade ut bogserbåtar, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

Kustbevakningen fick information om att fartyget drev.
Foto: Kustbevakningen

Fyra meter höga vågor

Vid räddningstillfället blåste det 23 meter per sekund i vindbyarna och vågorna var upp emot fyra meter höga, enligt Filip Lundgren. 

– De försökte ankra. Men ankaret ville inte fästa så hela fartyget hade kunnat driva på grund, säger han. 

Fartyget är lastat med 4 000 ton konstgödsel och ombord finns också 86 kubikmeter tjockolja och 27 ton diesel. Oljorna användes som bränsle till fartygets maskiner. Även några ton smörjolja finns ombord.

Räddningsledare Filip Lundgren vid Kustbevakningen.
Foto: Johnny Åberg, Kustbevakningen

– Den olja som finns ombord och gödningsmedlet i lasten hade kunnat orsaka stora skador i den marina miljön, säger räddningsledare Filip Lundgren.

– Men med god samverkan och en stark insats av mina kolleger på plats, har vi nu kunnat undanröja hotet.

Enligt kustbevakningen  närmar sig nu fartyget Danafjorden där det kommer att ankras och rederiet tar över ansvaret.

Kulingvarning till havs

SMHI har utfärdat kulingvarningar i Kattegatt, Skagerrak och Vänern. Som mest ska det blåsa upp till 17 meter per sekund under onsdagen. 

Klassiskt "tjuvväder", enligt polisen.

"Nu är det vad vi kallar "TJUVVÄDER" ... Kallt-regn-blåst-mörkt=ingen annan är ute ... så var gärna uppmärksamma" Tack", skriver polisens båtsamverkan i region Väst på Facebook.

https://www.facebook.com/Polisen.vast.batsamverkan/photos/pb.468543496559679.-2207520000.1536742393./1889933777753970/?type=3&theater

Tora Tomasdottir är meteorolog vid väderinstitutet Storm:

– Men det är inga varningar över land, däremot kan det vara bra att plocka undan bråte om man har det liggandes i trädgården så att det inte blåser i väg.



Under förmiddagen och tidiga eftermiddagen blåser det som mest, säger hon.

– Boende vid kusten kommer att uppleva en medelvind på 14 meter per sekund. Över Göteborg och upp mot Uddevalla kommer medelvinden ligga på 9–10 meter per sekund. 

SMHI har utfärdat kulingvarning i Kattegatt, Skagerrak och
Foto: SMHI

Starka vindbyar över Vänern

Blåsigast får Lysekil och Hamburgsund.

– Där kommer vindbyarna upp till 21–22 meter per sekund. Det har även gjorts observationer av vågor ute till havs på 3,8 meter. Men de kommer att minska under eftermiddagen allteftersom vinden avtar, säger Tora Tomasdottir.



– Det kommer också blåsa mycket över de östra delarna av Vänern i närheten av Torsö och Gullspång, även där kommer vindbyarna uppgå till över 20 meter per sekund.

Regnet kommer fortsätta under större delen av onsdagen. 

– Det kommer att klarna upp till kvällen. Men i Borås och Göteborg kommer molnen ligga kvar. Nordligaste delarna av Västsverige kan få en del sol till eftermiddagen. 

Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm, berättar att de kraftiga vindbyarna ute till havs kommer att fortsätta, men avta under onsdagseftermiddagen.
Foto: MAGNUS HELLBERG

"Lite höstkänsla"

Under torsdagen kommer de starka vindarna att avta, enligt meteorologen.

– Det kommer nya skurar under torsdagen men det blir betydligt mindre blåsigt, med undantag för Västkusten. I Strömstad kommer det blåsa som mest med vindbyar på 14 meter per sekund, säger Tora Tomasdottir, men säger också att Värmland kommer att förskonas från regnskurar. 

Det molniga och regniga vädret fortsätter sedan under fredagen.

– Det är typiskt sensommarväder, men med tanke på den varma sommaren som varit kan man få lite höstkänsla. Temperaturen kommer ligga på 13-15 grader.