Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s snövarning: Kan komma 15 centimeter

SMHI klass 1-varnar för snöfall på flera platser i Västsverige.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Den meteorologiska våren har kommit till Västsverige – och samtidigt rapporterna om snöfall. 

SMHI klass 1-varnar för snö och det väntas bli som mest intensivt under tisdag morgon och förmiddag.

– Det är ett väldigt ostadigt dygn vi har framför oss, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

SMHI klass 1-varnar för snöfall under natten mot tisdagen och tisdag förmiddag i hela Västra Götaland, i Jönköping, Bohuslän och Halland. På sina håll kan det falla så mycket som 15 centimeter – då handlar det framför allt om norra Västergötland, inre Dalsland och Jönköping.

I övriga delar av Västsverige kan man räkna med mellan fem och tio centimeter snö. Längs Västkusten som högst fem centimeter, och där lär snöfallet bli som mest intensivt under tisdag morgon och förmiddag. 

– Det är lite svårt det där med mängderna, särskilt när man kommer längre söderut och närmare mot Bohuslän. Det handlar också om stora mängder men där är risken stor att det blir blötsnö, så det är svårt att säga vad som faller som ren snö, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det väntas upp mot 15 centimeter snö på sina håll under tisdagen.
Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

”Ostadigt dygn” 

”Ren snö” är framför allt att vänta i Skaraborgstrakten. Under tisdagen kommer temperaturen där ligga på någon enstaka plusgrad, innan den faller ner på minussidan mot kvällen på de flesta platser i Västsverige.

– Det är ett väldigt ostadigt dygn vi har framför oss under tisdagen med både blåst, regn och snö i hela området. Det blir mer regn när man kommer närmare kusten och framför allt i Halland, säger Lasse Rydqvist.

Snöfallet kan väntas ligga kvar till åtminstone onsdag förmiddag innan det klarnar upp med start i norra Västsverige.

Det är också där det kan komma att bli som kallast.

– Där kan det bli kring fem minusgrader redan natten mot torsdagen. Generellt börjar snön dra sig undan vid onsdag förmiddag men den kommer nog ligga kvar även ett dygn senare, säger Lasse Rydqvist.

Lasse Rydqvist är meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: StormGeo/Pressbild

Halka och dålig sikt

SMHI:s varning innefattar också risk för halkigt väglag. Under tisdagen kommer snömodden ligga tät på de flesta håll i Västsverige, och även inåt mot det sydsvenska höglandet.

Lasse Rydqvist ger ett varningens finger till de som kommer ge sig ut på vägarna.

– Det kommer blåsa litegrann, framför allt i Skaraborg och Dalsland, i kombination med snömodden kan det göra en del med sikten om det är så att man är ute och kör, säger han.

När vi sedan närmar oss helgen kommer temperaturerna att sjunka ytterligare på sina håll.

På fredagsmorgonen blir det ned mot tio minusgrader på flera platser i Västsverige och i Skaraborg kan det bli så kallt som 13 minusgrader.