SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Västsverige under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNSMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Västsverige under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Västsverige under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen.  Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
I flera områden kan det komma rikligt med snö – upp mot tio centimeter – och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för de flesta län i Svealand. Foto: TOMAS LEPRINCEI flera områden kan det komma rikligt med snö – upp mot tio centimeter – och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för de flesta län i Svealand. Foto: TOMAS LEPRINCE
I flera områden kan det komma rikligt med snö – upp mot tio centimeter – och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för de flesta län i Svealand.  Foto: TOMAS LEPRINCE

SMHI:s skarpa varning – snö och blixthalka

Publicerad

Snöfall som övergår i regn på kalla vägar – SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll i Västsverige under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen. 

En varning för snöfall är även utfärdad i stora delar av Svealand och Stockholmsområdet.

– Det kommer nog inte vara så kul att försöka köra bil, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Under kvällen drar ett nederbördsområde in västerifrån över stora delar av Götaland och Svealand. 

I flera områden kan det komma rikligt med snö – upp mot tio centimeter – och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för de flesta län i Svealand. 

Varningen gäller Värmlands, Örebros, Stockholms, Södermanlands, Upplands, Dalarnas och Västmanlands län.

– Längre söderut övergår snön och blötsnön till regn under natten, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Plötslig blixthalka 

Eftersom marken är kall så finns det risk att det fryser på när regnet faller på den kalla vägbanan. Och SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för plötslig blixthalka i stora delar av Götaland.

Varningen gäller flera län: Västra Götaland, Jönköping, Östergötland och Kronoberg.

–  Det är främst under natten och morgontimmarna i morgon som det är risk för halka, säger Tora Tomasdottir.

Längs Bohuslän- och Hallandskusten är även en klass 1-varning utfärdad för hårda vindar under onsdag eftermiddag. 

Slaskvarning

Snöfallet drar sedan vidare österut mot Stockholm och övriga östra Svealand. Där kan det falla upp mot fem centimeter snö, innan nederbörden övergår till regn. 

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall och höga vattenflöden i Stockholms län och Södermanlands län. 

 

LÄS MER: Slaskvarning i veckan – slut på soliga dagar 

 

– Det kan bli problem på grund av det. Det kommer nog inte vara så kul att försöka köra bil på onsdag. Eftersom vägen är kall så smälter det inte bort direkt, säger Tomasdottir.

Men under förmiddagen spricker det upp och kan bli upp mot fem grader. 

– Det blir en total omställning från vad det har varit. Då kommer nog mycket av snön att smälta bort.

Mer nederbörd att vänta

Även i Västra Götaland väntas det klarna upp under onsdagsförmiddagen, och det kan bli upp mot fem grader varmt.  

Men den som vill njuta av solen får passa på under förmiddagen. 

– Sen kommer nästa molnområde in ganska snabbt och det börjar regna. Det är verkligen som att nederbördsområdena avlöser varandra, Tora Tomasdottir.

Regnvädret sveper vidare in över landet och vidare österut. Norra Värmland och norra Dalarna får snö, men längre söderut faller det som regn.

 

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER