SMHI larmar om hettan – nu slår högsommarvärmen till

Ovanligt midsommarväder på gång: ”Kommer att sticka ut”
Under lördagsförmiddagen larmar SMHI för höga temperaturer i Västra Götaland och Halland.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under lördagsförmiddagen gick SMHI ut och flaggade för risk för höga temperaturer i Västra Götaland och Halland.

Larmet gäller dagtid fram till och med måndag.

Enligt larmet så väntas det blir minst 26 grader under minst tre dagar i följd.

– Det är första gången för säsongen som man utfärdar en sådan här risk, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

”Temperaturen når på dagarna minst 26 grader under minst tre dagar i följd”, skriver SMHI på sin sida om risken som utfärdats för Hallands län, Västra Götalands län och Bohuslän.

Enligt Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, så är det första gången i år som SMHI känner sig nödgade att utfärda en temperaturrisk.

– Det är ju inte bra för alla hälsa att det blir så här varmt, det gäller särskilt vissa riskgrupper. Därför vill man gå ut och informera, säger han.

Varnas för brandrisk

Han förklarar bakgrunden till värmen, som just nu är isolerad till Västsverige.

– Det kommer in ett regn längre österut i landet. Men Västsverige kommer att klara sig ifrån det här, vilket gör att de höga temperaturerna dröjer sig kvar längre.

Det varnas även för hög brandrisk i Västsverige, liksom i nästan hela övriga landet. SMHI meddelar att det är torrt i markerna med risk för mycket eller extremt stor brandspridning.


Definition för Risk höga temperaturer:

Det finns en risk för extremt höga temperaturer med en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.


Källa: SMHI

Undvik stress, drick mycket vatten och se till att ha det svalt hemma.