Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI:s extremlarm: 11 stora vattenvarningar

Ann-Marie fick sin tomt under vattenytan efter det kraftiga ovädret.
Det är mycket vatten i Västsverige. Bilden togs efter i samband med översvämningarna efter stormen Dennis.Foto: HENRIK JANSSON / GT
Niclas Hjerdt är hydrolog på SMHI och berättar att det är extremt höga vattendrag i år.Foto: Niclas Kindahl/Fotofabriken

Läget är allvarligt i många sjöar, åar och vattendrag i Västra Götaland.

SMHI har gått ut med elva varningar för höga vattenflöden i regionen och problemet verkar inte sjunka undan.

– Det är en extremt ovanligt varm och mild vinter. Det har slagits en del rekord i bland annat Västsverige, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Årets vinter har varit historiskt mild, rapporterar SMHI. Med flera temperaturrekord och ovanlig snöfattighet har vattnet stigit – på vissa håll rejält. 

Det berättar hydrologen Niclas Hjerdt.

– När man tittade på Vänern i fjol från januari till december steg vattennivån 75 centimeter. Varje decimeter av Vänerns vattenstånd motsvarar ungefär de svenska hushållens årliga vattenanvändning. Det är extremt mycket vatten, säger han.

SMHI har gått ut med elva vädervarningar i Västra Götalandsregionen. Bland annat är Säveån hårt drabbad.

– Flödet i nedre Säveån är stabil klass 2 medan flödet i Säveåns övre delar börjar sjunka undan. Tendensen i prognosen är att flödet fortsätter sjunka. Nu är det relativt torrt och kallt ett antal dagar och det är en förklaring till att nederbörden under tisdagen inte fick större påverkan på vattendragen, säger Niclas Hjerdt.

De höga vattennivåerna har varit ett problem i flera veckor. Bilden togs efter stormen Dennis nyligen.Foto: HENRIK JANSSON

Hydrologen: ”Extremt ovanligt”

När det snöar påverkas inte vattenflödena på samma sätt som vid regn, berättar Niclas Hjerdt.

– Kommer det snö smälter den så småningom, men det tar betydligt långsammare att få ut i vattendragen än om det hade fyllts på med regn direkt och det fördröjer allting.

Niclas Hjerdt har varit hydrolog i 14 år och förklarar hur ovanligt det är med nederbördsrekord under vintern:

– Det är en extremt ovanligt varm och mild vinter. Det har slagits en del rekord i södra Sverige och i västra Götaland där man aldrig uppmätt en större nederbördsmängd i februari. En ovanligt blöt och varm vinter.

Han förklarar att det sker en naturlig variation i temperatur från år till år. Men att man ser en tendens mot varmare vintrar generellt.

– Även om det hoppar upp och ner från år till år så ser vi att det finns en trend. Mer frekventa varma vintrar. Det som var väldigt ovanligt för ett antal år sedan blir mer och mer vanligt. De lägsta uppmätta temperaturerna kommer inte nu, säger Niclas Hjerdt.

De höga vattennivåerna har varit ett problem i flera veckor. Bilden togs efter stormen Dennis.Foto: HENRIK JANSSON

Kommuner samordnar

Räddningstjänsten påverkas mycket av regnets effekt på sjöar och vattendrag. 

– Det sker en samordning kommunerna emellan med anledning av de höga flödena. Just nu pågår inget direkt räddningsarbete, men man arbetar i varje kommun med att förbereda och stödja de enskilda påverkade vattendragen, säger Per Nyqvist, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Han har själv arbetat i 20 år inom räddningstjänsten och förklarar att även om läget är problematiskt är det inte kritiskt.

– Höga flöden har vi regelbundet i våra vattendrag men det blir olika allvarliga. Det är många år sedan vi hade så här allvarliga flöden och det är ovanligt. På många ställen är det allvarligt men inte kritiskt, säger Per Nyqvist.

TV: Drönarbilderna på stormen Dennis förödelse

Se bilderna efter stormen Dennis.

SMHI:s varningar i Västsverige

Klass 2-varningar:

Ätran

Nissan 

Lagan samt biflödet Skålån

Viskan

Säveån nedströms Mjörn

 

Klass 1-varningar:

Upperudsälven nedströms Lennartsfors

Göta älv

Diken och små bäckar i delar av Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län och Kronobergs län.

Tidan övre delen

Rolfsån nedre delarna

Säveån uppströms Mjörn

 

Orsaken till ovanstående varningar är långvarig nederbörd i kombination med fulla sjöar och mycket vatten i marken.