Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI:s dubbla vädervarningar

SMHI utfärdar risk för gräsbrand i stora delar av Västsverige. Folk uppmanas att inte elda och vara försiktiga. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Vädret i Västsverige är lynnigt.

Samtidigt som det ska bjudas på vårväder och ”spansk värme” – så ska det snöa.

SMHI varnar för såväl brandrisken som kraftigt snöfall.

– Det gäller att man är försiktig, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Så sent som på tisdagen berättade GT om den spanska vårvärmen som är på väg mot Västsverige – och ser ut att stanna hela våren.

– Det kommer in varmare luft än normalt för årstiden och det kommer bli varmt och soligt, sa Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm på tisdagen.

Det efter att stora delar av Västsverige den senaste tiden präglats av nederbörd – i form av både snö och regn. Och för bara någon vecka sedan var stora delar av Västsverige översvämmade.

Men lagom till de första vårtecknen utfärdar nu SMHI risk för gräsbrand i Västsverige under onsdagen.

På sin hemsida skriver SMHI:

”Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.”

Varnar för att elda

Anledningen till att SMHI utfärdar en risk är den torra luft som kommit in över Västsverige från norr de senaste dagarna. I samband med detta förväntas även vindarna bli kraftigare.

Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm uppmanar folk att vara försiktiga under onsdagen. Foto: YLWA YNGVESSON

Och det som kan fatta eld är det torra fjolårsgräset, enligt meteorologen Johan Groth.

– Det är en kombination av torr luft, kraftigare vindar och fjorårsgräset. Det är därför man varnar då det finns en risk att det kan fatta eld, säger han och fortsätter:

– Det finns en stor risk att det kan sprida sig snabbt då det förväntas blåsa på. Man ska inte ägna sig åt någon eldning överhuvudtaget. Man kan tappa kontrollen över elden.

Enligt prognosen förväntas risken med gräsbranden vara över till onsdag kväll. Till natten förväntas ett nederbörd komma in över Västsverige – som leder till andra svårigheter.

Klass 1-varning

SMHI utfärdar klass 1-varning för snöfall på flera håll – bland annat norra Västergötland och söder om Vättern samt längre söderut.

Under natten till torsdagen förväntas ett nederbörd komma in över Västsverige från väst och det kan falla så mycket som en decimeter snö.

Natten till torsdagen förväntas det falla stora mängder snö i Västsverige. Foto: PONTUS STENBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är framför allt morgonen som kommer bli intensiv på torsdag. Nederbörden kommer redan under natten, och det finns en risk att det kan hinna lägga sig, säger Johan Groth. 

Enligt Johan Groth bör man vara observant under onsdagen och man bör vara försiktig när man ger sig ut på vägen på torsdagen.

– Det blir halt i form av snö som hinner samla sig. Och då blir det spårigt och snömodd, så man ska vara försiktig. Det kan bli väldigt stökigt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!