Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar: Risk för översvämning

Lasse Rydqvist, meteorolog.Foto: StormGeo/Pressbild
Ronny Fällberg, 75, drabbades av en översvämning 2017.Foto: NYHETERsto.se / Berglund Produktion
Obs, genrebild.Foto: ANDERS YLANDER
Obs, genrebild.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Ett djupt lågtryck förväntas komma in över Västsverige natten till tisdagen och det kan innebära stora problem.

SMHI går därför ut med klass 1-varningar för höga vattenflöden.

Det varnas också för kuling till havs.

– Det kan bli besvärligt för många, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I februari kom solen fram och bjöd på tidiga vårkänslor med flera plusgrader.

Men i veckan förväntas det bli betydligt besvärligare väder. SMHI varnar för höga vattenstånd i Kattegatt och Skagerrak – som kan leda till översvämningar i främst Göteborg, men även längs kusten i Västra Götaland och norra Halland.

Samtidigt förväntas det regna mycket de närmaste dagarna.

– Det kommer in ett djupt lågtryck som leder till höga vattenstånd och mycket regn. Detta i kombination kan leda till översvämningar, säger Lasse Rydqvist.

Lågtrycket förväntas komma in redan natten till tisdagen och värst förväntas det bli längst kuststräckan.

På sin hemsida skriver SMHI:

”Vattenståndet stiger i den norra delen, och kan under natt mot tisdag nå ca 80 centimeter över medelvattenstånd. Högst nivåer förväntas kring Göteborg.”

Ronny har drabbats tidigare

Senare i veckan förväntas ett nytt lågtryck med nederbörd som kommer till torsdag eller fredag. Även då förväntas det mycket regn och risken för översvämningar hänger kvar.

En som har fått erfara översvämningar tidigare är göteborgaren Ronny Fällberg, 75. 2017 råkade han ut för en svår översvämning hemma i sitt hus som ledde till att allt i källaren förstördes.

– Vi fick riva ut både allt och vi fick slänga alla möbler, säger Ronny.

Är du orolig inför eventuella översvämningar?

– Ja det är jag. Normala regn, när det regnar lite över ett helt dygn är jag inte orolig över. Men det är just när det regnar häftigt under en väldigt kort period som jag oroar mig för översvämning.

Varning för kuling

Enligt Ronny var problemet 2017 ett fördärvat rör som inte tog vattnet. I år är de bättre utrustade för att klara eventuell nederbörd.

– Föreningen har installerat ett grövre rör som ska ta vattnet, så det känns bra, säger han.

SMHI varnar även för kuling över Kattegatt och enligt meteorolog Lasse Rydqvist kan det därför bli ett besvärligt väder några dagar framöver.

– Det kan bli besvärligt för många i veckan eftersom vi får ett växelvis väder. Kalla nätter med minusgrader och sedan flera plusgrader på dagen med hårda vindar. Det finns en risk också att det kan frysa till under nätterna och bli halt, säger Lasse Rydqvist.