Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda vindar påverkar trafiken i Västsverige

Hårda vindar i Västsverige: ”Ställer in tågtrafiken”.
Det är blåsigt i Västsverige under tisdagen. Bilden är en arkivbild. Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Det är blåsigt i Västsverige under tisdagen. Bilden är en arkivbild. Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tåg ställs in till följd av det hårda vädret.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Ovädret drog in över landet under natten.

SMHI hade utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindar i Väst- och Mellansverige.

Trafikverket ställde in ett stort antal tåg till följd av väderläget och trafiken över Uddevallabron påverkas under onsdagsmorgonen.

– Det är ingen storm men väldigt hårda vindbyar, säger Johanna Liljeson Helsing, meteorolog på SMHI, till TT.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i ett stort antal regioner i Västsverige. Den hårda blåsten drabbar större delen av Västra Götalands län under natten mot onsdagen.

Vid tvåtiden var vindarna som hårdast över Bohuslän med upp till 20 meter i sekunden. Även i Göteborg blåste det mycket kraftigt.

– Det håller på och lugnar ner sig över Göteborg men det tilltar fortfarande över Bohuslän. Främst norra västkusten får tuffa vindbyar, Skåne något mildare på 18 meter i sekunden, säger Johanna Liljeson Helsing, meteorolog på SMHI, till TT.

På Uddevallabron har Trafikverket beslutat att sänka hanstigheten under onsdagsmorgonen på grund av de hårda vindarna.

På Öresundsbron råder en varning i båda riktningar och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron. Varningen kommer att gälla till klockan 09.00.

Även Örebro län har fått en klass 1-varning för hårda vindar, och i Dalarnas län klass 1-varnas det för snöfall på uppåt 10 centimeter.

– Örebro är näst på tur, där blir det runt 21 meter i sekunden i byarna, alltså mycket hårda vindbyar, säger Johanna Liljeson Helsing.

Därutöver har SMHI utfärdat klass 1-varningar för kuling på allt vatten som omsluter Sverige.

Tåg ställs in

Trafikverket meddelar att man kommer att ställa in tåg på grund av hotet om kraftiga vindar och höga vattenflöden. Det handlar som minst om alla tåg på sträckan Uddevalla-Strömstad mellan klockan 00.01 och klockan 12.00 samt sträckan Varberg-Borås mellan klockan 00.01 och 10.00.

De inställda tågen kommer att ersättas med bussar.

– Vid risk för vindar över 25 m/s så ställer vi in tågtrafiken, man bedömer att dessa sträckor är utsatta för en större risk för starka vindar och det finns risk för att kontaktledningar kan komma till skada, säger en representant för Trafikverket till SVT Nyheter Väst.

Lågtryck över brittiska öarna

Det är två lågtryck som följer efter varandra och kommer sätta Västsverige i blåsväder, enligt meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm.

– Vinden kommer kunna kulminera under natten (till onsdagen) och nånstans mellan 02 och 05 kommer det vara som blåsigast. Då blir det i området risk för mycket hårda vindbyar i den sydvästliga vinden med ett nytt lågtryck som kommer in västerifrån, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Under tisdagsmorgonen var det stormstyrka i vindbyarna ute över Skagerrak och vädret orsakade en del problem. Träd föll över väg 744 på Orust, väg 26 utanför Skövde och på Väg 765 utanför Varberg. 

I Strömstad var hundratals hushåll under tisdagsförmiddagen utan ström sedan ett träd fallit över en ledning. Ett nedfallet träd orsakade också ett strömavbrott på Orust, skriver Bohusläningen.

Natten till onsdagen kan intensiteten i vindbyarna gå upp till 26 meter per sekund, det vill säga stormbyar.

”Mindre saker kan yra omkring” 

Vindarna kan komma att ställa till med viss skada, menar Lasse Rydqvist.

– Visserligen så är ju vegetation och liknande lite mer tålig mot sydvästlig vind som det kommer vara nu, det är vanligt att det blåser från det hållet i Västsverige. Men det är naturligtvis så att det ändå kan fällas träd, exempelvis över vägar, och mindre saker kan yra omkring. Om man har lösa föremål på balkongen kan det vara värt att ta in dem.

Blåsten ser ut att hålla sig kvar i Västsverige även senare under onsdag dag.

– Det kommer vara ett regn som drar österut över södra Sverige och det fortsätter faktiskt vara ganska blåsigt i Västra Götaland och Svealand. Man får räkna med en västlig vind som avtar mer markant under kvällen, säger Lasse Rydqvist.

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.