SMHI varnar för kraftiga vindar och klass 2 varnar. Foto: Robin AronSMHI varnar för kraftiga vindar och klass 2 varnar. Foto: Robin Aron
SMHI varnar för kraftiga vindar och klass 2 varnar.  Foto: Robin Aron
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

SMHI varnar för storm på Västkusten

Publicerad

SMHI varnar för kraftiga vindar över Skagerrak – och den starka vinden kommer att dra in över Västkusten under natten till söndag.

SMHI klass 2-varnar nu för stormen Gorm som kommer att svepa in över Halland, Skåne, Blekinge och Kalmar län under natten.

– Vid midnatt på söndag kommer ytterligare ett lågtryck in. I de norra delarna av Danmark kan det blåsa stormstyrkor och dessa kan dra in över Västkusten på natten, säger Kristen Myklebust Ravnestad, meteorolog på Storm.

Ska du ut och fira löningshelgen eller planerar du en utomhusdag under söndagen? Då gäller det att hålla i hatten om du befinner dig längs med Västkusten.

SMHI har gått ut med en klass 1 varning om vind upp till 21 meter per sekund över Skagerrak och vinden drar in över norra Halland och Bohuslän under söndagsnatten och stannar kvar under söndagen.

SMHI har dessutom uppgraderat till en klass 2-varning för Halland, Skåne, Blekinge och Kalmar län, skriver TT.

– Det kommer att blåsa en hel del under söndagen, främst söder om Göteborg där har vi rapporter på styv kuling som kan gå upp i uppåt 20 meter per sekund när det går in över land, säger Kristen Myklebust Ravnestad, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Mycket regn

På söndagen väntas sedan en hel del regn. I Stoms väderprognos varnar man om ovanligt mycket nederbörd för årstiden i såväl Göteborg som Falkenberg och Lysekil. Även inåt landet i till exempel Trollhättan kommer regnet att dominera söndagen.

– Det kommer regnbyar i västlig riktning och det kommer att regna under i princip hela dagen längs med kusten upp en bit på Bohuskusten och i Halland.

Men det verkliga stormovädret beräknas dra in över kusten först på natten mot måndag.

– Då kommer ytterligare ett lågtryck. Först kommer det att dra in över de nordliga delarna av Danmark där det kommer att uppnå stormstyrkor som det ser ut just nu, säger Kristen Myklebust Ravnestad.

Kan bli stormstyrkor

Det är ännu oklart exakt var lågtrycket kommer att ligga – men det är söder om lågtrycket som vinden kommer att vara som starkast.

– Då kan det bli stormstyrkor även i Västsverige. Främst söder om Göteborg och det kommer att blåsa långt in på natten till måndag. Blåsten når sin kulmen vid midnatt men vid sjutiden på måndag morgon bör den ha domnat av och ska då ha nått Stockholm.

Under söndagen och söndag kväll drar stormen Gorm, namngiven av Danmarks Meteorologiska Institut, in från väster. Det passerar först Danmark och sedan kommer det in över Västsverige och vidare österut.

– Det här lågtrycket för med sig hårda vindbyar på upp mot 23- 28 meter per sekund, säger Camilla Albertsen.

I samband med att Gorm blåser över Västsverige kan regnet övergå i snöfall.

– Det kan komma snö i Göteborg och in mot Jönköping, och norröver, under natten mot måndagen, säger Camilla Albertsen.

På måndag försvinner lågtrycket österut och molnigheten lättar igen med perioder av sol. Även tisdag bjuder på liknande väder.

– Måndag och tisdag blir mildare och risken för halka minskar, förklarar Camilla Albertsen.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson
Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER