Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI varnar för snö: "Passa sig noga"

Om du inte har gjort det redan är det hög tid att plocka fram vinterdäcken – veckan bjuder på både halka och snö.
Foto: Jan Wiriden
Kartan visar hur SMHI vädervarnar i Sverige. Orange: Klass 2-varning och stora snömängder. Gult: Klass 1-varning.
Trafikverket uppmanar alla att: Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt.
Foto: Robin Aron

Nu drar snön in över landet och SMHI varnar för besvärligt väder på många platser runtom i riket.

I Dalarna utfärdar SMHI klass 2-varning med upp till två decimeter snö under tisdagen – i stora delar av resten av Sverige råder klass 1-varning.

– Man ska nog passa sig noga om man inte bytt till dubbdäck, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I Mora uppmanar brandkåren bilisterna att inte ge sig ut på vägarna – och befarar olyckskaos.

Hösten har varit solig och mild än så länge, men nu tycks vintern vara på väg - med besked!

Om du inte bytt till vinterdäck är det hög tid att göra det under måndagen. I annat fall är det säkrast att låta bilen stå när snön kommer i veckan. SMHI utfärdar en klass 2-varning över Dalarnas län – där det under tisdagsdygnet kan bli 10-20 centimeter snö, enligt väderinstitutet. Dalafjällen är undantagen varningen.

Flera klass 1-varningar är också utfärdade. Det gäller Jämtland, Västernorrland, Gävleborgs inland, Västmanland, Örebro och Värmland. SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för kuling i Kattegatt och Skagerrak.

– I början av veckan passerar också ett lågtrycksområde över Oslofjorden och in över Dalsland. Det innehåller mestadels regn, men på tisdag väntas ett snöområde komma in norrifrån, säger Johan Groth vid väderinstitutet Storm.

Varnar för svarthalka

Den snö som faller under tisdagen kommer alltså i de nordligaste delarna av Värmland och ännu mer norrut.

– I Härjedalen, Jämtland, Dalarna. Där drar snöfall in under natten till tisdag och sedan drar det sig sakta österut. I morgon blir det ett rikligt oväder där och då ska man nog passa sig noga om man inte bytt till dubbdäck. Det blir ett rikligt snöfall, säger Johan Groth.

– Vid Norrlandskusten, vid Gävle och Hudiksvall, blir det inte snö förrän senare under tisdagen.

Brandkåren i Mora går vid lunchtid ut med en vädervarning på sin Facebooksida.

"Specifikt förväntas Mora och Orsa drabbas värst med upp till 40 cm snö. Vi uppmanar människor att inte ge sig ut på vägarna", skriver Mora brandkår på Facebook.

Räddningstjänsten har gått in i stabsläge. Johan Szymanski, räddningschefen, ser flera risker med det förväntade snöfallet.

– Trafikläget och mycket olyckor, och hemtjänst och ambulans som har svårt att ta sig fram till patienten och elavbrott. Vi tycker att vi behöver förbereda oss ordentligt, säger Johan Szymanski till P4 Dalarna.

Med sjunkande temperaturer kan vägunderlaget bli förrädiskt på flera håll i landet.

– Eftersom vägbanorna inte har hunnit torka upp kan det bli så kallad svarthalka, säger Groth.

Förrädiska vägbanor

Svarthalka uppstår ofta när temperaturen ligger strax över noll, och det klarnar upp efter regn eller dimma. Då kan det bli blixthalka på vägbanan – trots att temperaturmätaren visar på ett par plusgrader.

Uppmaningen: Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt.

– Under onsdagen skjuts Värmlandsvädret söderut, ner mot Vänernområdet. Då kan det komma en del splittrade snöbyar över Västergötland och det sydsvenska höglandet, säger Groth.