Trafikolycka i Limmared. Foto: Henrik Åslund / Hs-FotoTrafikolycka i Limmared. Foto: Henrik Åslund / Hs-Foto
Trafikolycka i Limmared. Foto: Henrik Åslund / Hs-Foto
SMHI klass 1-varnar för snöfall under söndagen och natten till måndag. Foto: Pelle T NilssonSMHI klass 1-varnar för snöfall under söndagen och natten till måndag. Foto: Pelle T Nilsson
SMHI klass 1-varnar för snöfall under söndagen och natten till måndag. Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Peo MöllerFoto: Peo Möller
 Foto: Peo Möller

SMHI varnar för snö – risk för kaos i trafiken

Publicerad

Glöm våren. SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfall under söndagen och natten mot måndagen.

Risken finns för riktigt hala vägar det kommande dygnet. Under söndagen har flera personer förts till sjukhus efter trafikolyckor inom loppet av några timmar.

– Det är stor risk att det fryser på och blir stökigt, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Trafikverket varnar för besvärligt väglag i form av halka i stora delar av Västsverige.

Det kommande dygnet kommer det falla rejält med snö i Västra Götaland, Dalsland och Värmland.

– Åtminstone en decimeter in mot Västergötland och upp mot en och en halv decimeter i Värmland och de inre delarna av Dalsland, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

I Värmland och norr om Vänern kommer det dessutom fortsätta snöa under hela måndagsdygnet.

– Det är till och från och sedan med mer ihållande kraft under natten även i morgon sedan avtar det söderifrån.

Först snö - sedan fryser det

De blöta och snöiga vägbanorna kan då ställa till det i trafiken men det kan också bli riktigt halt när temperaturerna faller.

– Först är det snön som stökar till det, det blir blött på dagen och sedan fryser det till lagom till att ska hem från jobbet, säger Johan Groth och tillägger:

– Då blir det stökigt i hela området på grund av frysning, säger Johan Groth.

Det kan alltså bli rejält halt på vägarna i och med det blöta snöfallet och när temperaturen sedan faller. SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfallet och de hala vägarna i Västra Götalands- och Jönköpings län.

Har beredskap

På Trafikverket är man medveten om varningen och beredskapen finns.

– Det är ju vinter och entreprenörerna har beredskap för det väder som det kommer att bli. Det handlar om normal förberedelse, säger Monica Näslund på Trafikverkets pressjour.

Det är då större risk för halka på de mindre vägarna.

– Det är helt enkelt så att man prioriterar att ploga de större vägarna med mest trafik, säger Monica Näslund.

Trafikverket varnar på söndagskvällen för besvärligt väglag i form av halka i stora delar av Västsverige. Det handlar om både snömodd, nysnö och våta vägbanor.

Flera till sjukhus

Under söndagseftermiddagen inträffade en frontalkrock i Jönköping mellan två personbilar. Två personer fördes till sjukhus med nacksmärtor.

– Halt väglag råder och halkan var orsaken till olyckan, säger Oskar Clarin, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Ytterligare två halkrelaterade olyckor inträffade i Jönköpingsområdet under söndagseftermiddagen och kvällen - båda på riksväg 40.

– Den ena i höjd med Forserum där en bil körde i diket och utanför Bottnaryd där en bil körde in i mitträcket, säger Clarin.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i någon av olyckorna.

"Lurigt på vägarna"

Det hala väglaget ställde till det på fler platser. Två personer fördes till sjukhus och en tredje till vårdcentral efter en kollision mellan två personbilar i Borås.

– Skadeläget är oklart, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.

Även en trafikolycka på E6:an vid avfarten till Kungsbacka ställer till det i söndagstrafiken. P4 varnar för långa köer och svår framkomlighet i södergående riktning.

– Där rör det sig om en singelolycka med en personbil med släpvagn, säger Ulla Brehm, som tror att halka kan vara orsaken till flera av olyckorna.

– Det har kommit in många olyckor på kort tid nu så det är troligt att det är halt och lurigt på vägarna, säger hon.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER