SMHI klass 1-varnade för kraftig åska i Väst

Det finns tre klasser av varningar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: BERND MAERZ / AP DAPD

SMHI gick på lördagen ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län, och att det i samband med åskskurarna kunde falla stora mängder regn och blåsa hårt.

– Det är ett jättestråk med kraftig åska som är på väg bort från området kan man säga. Tänk dig hela Vättern, så långt är det, och sträcker sig från Jönköping och rakt norrut, sa Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm.

SMHI har sedan tidigare gått ut med en klass 1-varning angående mycket höga temperaturer i flera län i Sverige.

Tidigare på lördagen klass 1-varnade man för kraftig åska i Värmland, Örebro och Dalarna – senare också i Västra Götaland.

Varningen gällde framför allt de östra delarna av länet, under lördag eftermiddag och kväll.

– Det är ett jättestråk med kraftig åska som är på väg bort från området kan man säga. Tänk dig hela Vättern, så långt är det, och sträcker sig från Jönköping och rakt norrut, sa Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm, och fortsatte:

– Det har dragit förbi Falköping och Mariestad och så där, det kommer nog ha lugnat ner sig om någon timme eller så. Däremot finns det lite andra åskskurar strax väster om Göteborg, runt Tjörn, men det är ett mer isolerat område. 

”Typläge för när man får åska”

Åskan kom till följd av de höga temperaturerna, förklarade Per Holmberg.

– När det är väldigt varmt och fuktigt, så där så man blir svettig bara av att gå på en promenad, och när det sedan kommer lite kallare luft som börjar trycka på från nåt håll – i det här fallet västerifrån – är det oftast typläge för när man får åska.

Klass 1-varning för kraftig åska definieras av omfattande oh frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafik. Lokalt kan det också medföra mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn, skriver SMHI på sin hemsida.

Blixt slog ned i hus

Vid 17.30-tiden uppgav Per Holmberg att det, den senaste timmen, hade skett runt 155 blixtnedslag i Västra Götalands län.

Tidigare på dagen, strax efter 13-tiden, slog blixten ned i en villa i Vänersborg, rapporterade Ttela.

– Det är en kraftig smäll, sa Jonas Gustavsson, inre befäl vid norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, till tidningen då.

Räddningstjänsten var på plats med värmekamera, för att se till så att ingen brand tagit fart i husväggarna, innan de kunde lämna platsen.

SE MER:

Johan Groth om stundande värmeböljan och midsommarvädret.