Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI klass 1-varnar för kraftigt åskoväder

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska.
Foto: DPA/IBL
I samband med åskan kan även kraftiga regnskurar och hårda vindbyar förekomma.
Foto: JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Västsverige.

I samband med åskan kan även kraftiga regnskurar och hårda vindbyar förekomma.

– Som värst kommer det att vara nu under kvällen, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Varningen gäller Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. 

– Man ser tydligt på radarbilderna att åskan har börjat dra in över Västsverige, och det kommer att hålla i sig under de närmsta timmarna, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm, och fortsätter:

– Det kan bli skyfallsliknande regn också, men under relativt kort tid och väldigt lokalt. Samtidigt kommer det också att blåsa rejält och det kan ställa till det.

SMHI:s varning innebär bland annat att åskan kan medföra stora störningar i el- och telefontrafiken, vilket elabonnenter i Marks kommun blev varse tidigare under torsdagen då över 18 000 hushåll i området förlorade strömmen.

Orsaken var väderrelaterad.

– Det är ett åskoväder i området som har slagit ut en av huvudledningarna, sa Markus Friberg, Vattenfalls pressavdelning, klockan 15.30.

Mer ostadigt väder att vänta

Åskovädret har uppstått i samband med att två väderfronter brakat samman, förklarar Maria Augutis.

– Den varmare luften som vi har haft i öster och den betydliga kyligare västluften har mötts längs Västkusten , vilket skapar väldigt mycket energi . Som värst kommer det att vara nu under kvällen, men när solen går ner så förlorar luften energi samtidigt som den här fronten drar bort.

Under fredagen kommer temperaturerna åter klättra upp mot 20 grader, för att under början av nästa vecka falla rejält.

– Det ser ut att bli omkring 10 grader och vädret kommer att vara ostadigt med regn och skurar. Men på det stora hela är det ganska normalt för årstiden, säger Maria Augutis.

Ostadigt till helgen

Mot östkusten har det varit desto soligare under torsdagen, och den kommer enligt SMHI att stanna under kvällen.

I Kirunaområdet kan man göra sig beredd på snöfall under natten mot fredagen och fredagsmorgonen, medan det i övriga landet mestadels kommer vara majvarmt – om än något kyligare än på torsdagen.

Till helgen, och början på nästa vecka, väntas lite ostadigare väder i Sverige med en del regnskurar och kallare temperaturer, skriver SMHI på sin hemsida.


Årets högsta temperaturer – så länge stannar värmen

Prognosen: Så blir vädret i helgen.