Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SMHI slår larm om regnkaos och åska

Nu kommer åskskurar och svalare väder
Under söndagen drar ett kraftigt regnoväder in över Västsverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN
SMHI går ut med ett risk-meddelande om att de stora regnmängder som väntas kan leda till översvämningar av källare, vägar och vattendrag.
Meteorolog Tora Tora Tomasdottir konstaterar att sommaren inte är över ännu, men att vi sakta går mot höst och att varannandags-vädret är typiskt för årstiden.Foto: Tora Tomasdottir

Nu kommer ett nytt regnområde med skyfall och kraftig åska in över Västkusten.

SMHI slår larm om risk för stora regnmängder som kan ge översvämningar under söndagen.

– Sommaren är inte över ännu, men vi går ett steg i taget mot höst, konstaterar Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Någon ny värmebölja är inte i sikte och även om sommaren ändå dröjer sig kvar ett tag till sänks temperaturerna några grader närmsta veckan.

– Jag skulle inte säga att sommaren är över, men att vi gradvis närmar oss hösten. Det är inga hetsiga vändningar i väderleken utan det går ett steg i taget. Så som det ska vara så här års, säger Tora Tomasdotter som är meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Hon pratar om varannan-, var tredjedagsväder.

Efter en varm och solig lördag drar ett område med mycket regn och åska in över Västsverige under söndagen.

Tora Tomasdottir är meteorolog vid väderinstitutet Storm.Foto: Privat

Risk för skyfall

SMHI går ut med ett risk-meddelande om att hela Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg kan få skyfallsliknande regn som på tre timmar kan ge omkring 35 millimeter regn.

De stora regnmängderna kan leda till översvämningar i både källare, mindre vattendrag och på vägar.

– De lokala variationerna kan vara stora. En grannby kan få skyfall och hagel, och några kilometer bort kanske det bara kommer ett lätt regn, konstaterar Tora Tomasdottir.

– Regnvädret som kommer in västerifrån drar vidare österut under dagen och det kan mycket väl spricka upp och bli soligt igen på eftermiddagen, säger hon.

Temperaturen sjunker

Under veckan som kommer fortsätter det ostadiga vädret, med ömsom sol och ömsom regn. Temperaturen sjunker några snäpp, förklarar Tora Tomasdottir, men det kommer att hålla sig omkring 17-18 grader.

Måndagen ser ut att bli solig och fin, men på tisdag är det dags för regn igen.

Enligt Tora Tomasdottir ser det då ut att bli lättare skurar och det är snarare på onsdagen som det åter kommer större regnmängder. Sedan blir det ganska fint väder på torsdagen - och därefter väntas ett nytt regnområde fram emot lördagen.

– Det som händer är att vädret går i vågor. Vi har varm luft i söder över Medelhavet och kall luft över Atlanten och Nordpolen. Där de två luftområdena möts ligger vi. Och där i mötet mellan varm och kall luft, där får vi ostadig luft, säger Tomasdottir och fortsätter:

– Och där bildas det här regnet och det är det vi får in över oss nu i morgon söndag. I den här gränszonen är det en kamp i atmosfären om vilken luft som ska vinna.