Foto: ADAM IHSE/TTFoto: ADAM IHSE/TT
 Foto: ADAM IHSE/TT
Foto: YLWA YNGVESSONFoto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON

SMHI klass 1-varnar längs hela Västkusten

Publicerad

Det har börjat blåsa rejält i västra Sverige. Vinden är så hård i byarna att SMHI gått ut med en klass 1-varning.

Det blir sannolikt stormstyrka i byarna längs hela Västkusten.

– Det är konsekvensen av kampen mellan kallt och varmt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det blåser redan nu, fredag lunch, rejält i Göteborg och i övriga Västsverige. Och under eftermiddagen kommer det att blåsa upp allt mer 

– Som det ser ut kommer det att kulminera sent fredag kväll, säger Groth.

Klass 1-varningen från SMHI för hård vind gäller Halland, Västra Götaland, Bohuslän och längs med hela kusten. Det är ingen regelrätt storm, utan det handlar om hård vind men i byarna kommer det sannolikt att handla om stormstyrka.

Definitionen för varning klass 1 mycket hårda vindbyar hos SMHI är följande: Vindbyar på 21 m/s eller mer. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon.

Värst ute på havet

Allra mest ser det ut att bli ute till sjöss på Skagerack.

Trafikverket har ännu inte  stängt av några färjor eller Uddevallabron på E6, men det är vanligt att man gör det när uppstår så här hårda vindar.

– Vid trafikledningens möte klockan 15 kom man  fram till att just nu behöver ingenting stängas av, men det kan ju ändras under eftermiddagen eller kvällen, säger man vid Trafikverket pressjour.

Du som planerar en båttur under fredagskvällen ska tänka dig för noga.

– Ute till sjöss blåser det rejält hela tiden, man bör nog inte ge sig ut med båt närmaste dygnet. In över land är det mer ruggiga vindbyar. Det kommer att suga till rejält i byarna, berättar Johan Groth.

Stora områden berörs

Blåsten blir alltså värst längs med kusten men kommer att märkas av långt inne på fastlandet också. 

– Det ser ut att bli värst i Bohuslän och Dalsland men sen drar de hårda vindarna efter hand ner söderut så att också Halland och Västergötland kommer att märka av dem rejält.

Det kommer att vara fortsatt blåsigt också under lördagen.

– Men då kommer det knappast att handla om så här hårda vindar, säger Groth.

Vindarna kommer svepande från nordväst där det råder riktigt kallt väder, medan det är mer normala temperaturer längre söderut.

– Det finns en klar gräns mellan det varma och kalla någonstans längs norra Frankrike och södra Tyskland. Vi får tyvärr vänta ett tag på varmare och vackrare väder, säger Groth. 

 

Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER