Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen mot Guldkungen: Straffas med 340 000 kr

Reporter Björn Lindsten mötte Sverker Albrektson för en intervju tidigare i år.
Sverker Albrektson äger Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld tillsammans med bröderna Warborn.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Sverker Albrektson i sin våning i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Guldkungen Sverker Albrektson är god för hundratals miljoner kronor och äger Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld tillsammans med bröderna Warborn.

Förra sommaren köpte han privat obligationer i det egna svenska moderbolaget Golden Heights utan att meddela Finansinspektionen i tid.

Nu straffas han och får böta 340 000 kronor.

– Det är en väldigt hård påföljd, jag kommer att överklaga beslutet, säger Sverker Albrektson.

Sverker Albrektson, 79, äger via bolaget Golden Heights AB Guldfynd, Hallbergs Guld, Albrekts Guld och Lyxxa tillsammans med bröderna Sten och Bengt Warborn. 

Bröderna Warborn är sonsöner till Monarks grundare Birger Svensson.

2019 omsatte Golden Heights för 1,6 miljarder kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på drygt 27 miljoner kronor.

Den 23 juli 2019 köpte Sverker Albrektson privat 1 250 000 obligationer i Golden Heights för en krona styck. Men han anmälde förvärvet till Finansinspektionen, som han som insider måste göra, först den 21 oktober samma år.

I augusti i år tog Finansinspektionen, Fi, upp frågan och anser att Albrektson åsidosatt sin skyldighet enligt marknadsmissbruksförordningen.

Upprörd för böterna

Fi ansåg att Sverker Albrektson borde anmält innehavet långt tidigare. Beloppet som han anmälde var dessutom felaktigt påpekar Finansinspektionen. Det var 1 256 560 kronor och inte 1 250 000 kronor som Albrektson anmält.

Finansinspektionen bötfällde Guldkungen Sverker Albrektson med totalt 340 000 kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

När GT når Sverker Albrektson på telefon är han upprörd.

– Jag hade så mycket omkring mig då och av olika skäl anmälde jag det för sent. Men sanktionsavgiften är oproportionerligt alldeles för stor. Jag kommer att överklaga bötesbeloppet till Förvaltningsrätten.

Sverker Albrektson kommer att överklaga beslutet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vad var det för obligation?

– I bolaget lånar vi upp pengar på obligationsmarknaden och jag köpte privat en obligation för jag tror på vårt eget bolag. Den ger dessutom en avkastning på åtta procent som är väldigt bra, säger Sverker Albrektson.

Lever lyxliv

Sverker Albrektson har tidigare varit affärsjurist på bland annat Götaverken och senare på Svenska Varv. Han har också jobbat för miljardären Christer Ericsson som tragiskt omkom i en drunkningsolycka 2016.

Men det är tillsammans med bröderna Warborn som han blivit förmögen som ägare av Iduna group, som äger flera av Sveriges största kedjor med guldbutiker.

Sverker Albrektson bor i dag i en 230 kvadratmeter stor våning i Göteborg och äger tre fastigheter plus en sjöbod i sommarpärlan Fiskebäckskil på Skaftölandet i Lysekils kommun.

I garaget har han en Mercedes S 560 4MATIC - en bil som kostar över en miljon kronor och tar honom från noll till hundra kilometer i timmen på 4,6 sekunder.

Men jämfört med sin ägarkollega Sten Warborn lever Sverker Albrektson ett relativt enkelt liv.

Sten Warborn som emigrerat till London äger bland Lady Britt – en lyxyacht på 63 meter. Yachten som har en besättning på 16 personer hyr Sten Warborn också ut. Priset: cirka 500 000 dollar per vecka – motsvarande drygt fyra miljoner kronor.


LÄS MER: Västkustens miljardärer – bland de rikaste i världen (PREMIUM)  


LÄS MER: Så mycket tjänar de rikaste – i Göteborgs lyxområde (PREMIUM)


Di morgonkoll: Senaste ekonominytt med Nike Mekibes

Di Morgonkoll: Börser stiger på stimulanshopp – Rapportmiss från Netflix.