Brandmannen Benedikt Boymanns sportklättrar på fritiden. I bara underställ lyckades han ta sig ner i den smala sprickan. Foto: Räddningstjänsten StorgöteborgBrandmannen Benedikt Boymanns sportklättrar på fritiden. I bara underställ lyckades han ta sig ner i den smala sprickan. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Brandmannen Benedikt Boymanns sportklättrar på fritiden. I bara underställ lyckades han ta sig ner i den smala sprickan.  Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Sprickan där flickan satt fast ska vara mellan 20 och 40 centimerer bred. Foto: Räddningstjänsten StorgöteborgSprickan där flickan satt fast ska vara mellan 20 och 40 centimerer bred. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Sprickan där flickan satt fast ska vara mellan 20 och 40 centimerer bred. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Styrkan från Gårda brandstation var en av styrkorna som var på plats under räddningsinsatsen. Benedikt längst till vänster. Foto: Räddningstjänsten StorgöteborgStyrkan från Gårda brandstation var en av styrkorna som var på plats under räddningsinsatsen. Benedikt längst till vänster. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Styrkan från Gårda brandstation var en av styrkorna som var på plats under räddningsinsatsen. Benedikt längst till vänster. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Smal brandman blev ung kvinnas räddning

Publicerad

En ung kvinna satt fast tio meter ner i en klippskreva – och trots flera försök lyckades räddningstjänsten inte med sitt uppdrag. 

Det var då som kollegan Benedikt Boymanns fick rycka in.
– De vet vem jag är och de vet att jag klättrar. De vet också att jag är en av de smalare personerna inom räddningstjänsten, säger Benedikt Boymanns.

Som SVT tidigare berättat så larmades räddningstjänsten vid klockan ett på natten mot den 28 maj till Slättdamm på Hisingen. En ung kvinna, som varit på ett rejv i närheten, hade fastnat i en tio meter djup klippskreva. Räddningstjänst från både Gårda och Frölunda åkte till platsen.

Skrevan är väldigt smal, mellan 20 och 40 centimeter, och räddningstjänsten behövde snabbt få ner någon som kunde hjälpa kvinnan. Men försök efter försök misslyckades. 

De såg bara en utväg: att ringa in Benedikt Boymanns.

Klättrade i bara underställ

Först var tanken att Benedikt skulle klättra ner i brandmannakläder. Men eftersom sprickan var så smal, valde han att försöka göra klättringen i bara underställ.

Benedikt håller på med sportklättring på fritiden, och har klättrat i sprickor förut, men var orolig att han också skulle fastna i sprickan. Han rörde sig försiktigt neråt. Strax ovanför kvinnan kom han inte längre. 

Nära att fastna

– Det är en stressgrej, om man börjar spänna sig så kommer man inte vidare. Det var det som hände för mig. Men när jag suttit där några minuter så började jag slappna av.  

Han lyckades till sist komma ner så att han stod bredvid kvinnan. Nu behövde han få på henne någon form av rep eller sele för att få upp henne.

– Vi testade lite olika sätt som inte fungerade. Till sist provade vi att lägga en tunn slinga runt hennes handleder och på så sätt sträcka upp kroppen på henne så att hon blev smalast möjligt och sedan dra upp henne. Vi hade även ett rep som låg runt hennes mage.

Benedikt var kvar snett under kvinnan och hjälpte till att flytta henne i sidled mellan de smalare partierna medan hon hissades upp av brandmanskollegerna uppe på klippan.

"Kände en väldig lättnad"

Efter totalt fem timmar nere i sprickan kom kvinnan äntligen upp. Hon fördes till sjukhus, men klarade sig utan några allvarliga skador.

Benedikt har jobbat som brandman i ungefär ett år, men har inte behövt använda sig av sina klättringskunskaper i någon räddningsinsats tidigare.

– Jag kände en väldig lättnad över att vi lyckats lösa det. Gårdastyrkan och Frölundastyrkan hade organiserat och riggat på platsen. Då kunde jag komma in i rätt ögonblick, med rätt utrustning och rätt kroppsform för insatsen.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER