Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småkommunerna med störst ökning av corona

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Catarina Davidsson kommunstyrelsens ordförande i Karlsborgs kommun.Foto: pressbild
Kommunstyrelsens ordförande i Mellerud Morgan E. AnderssonFoto: privat
Foto: LISA MATTISSON

Coronasmittan ökar kraftigt i hela Västra Götaland – och mest sticker småkommunerna Mellerud och Karlsborg ut i statistiken för föregående vecka.

Nu kämpar de med att hantera smittan inför helgen.

– Det jag har planerat i helgen, är det nödvändigt? Är det säkert? Tänk efter, säger Catarina Davidsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Karlsborgs kommun.

Smittspridningen har ökat kraftigt i Västra Götaland under de senaste veckorna och under torsdagen infördes nya, skärpta råd i regionen för att bromsa smittan.  

Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet i VG-regionen, under Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen:

– Det har gått väldigt, väldigt fort på kort tid att få den här snabba smittspridningen. Vi måste bryta det här så kraftigt vi bara kan och har därför inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten under de senaste dagarna.

Ann Söderström är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Ingen förklaring”

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, finns det i dag ingen direkt förklaring till den kraftigt ökade smittspridningen.

– Att det blivit en stor ökning kan vi inte riktigt förklara. Vi har legat på runt 100 fall i veckan en lång tid men de två senaste veckorna har vi sett en kraftig ökning. Det kommer bli en rejäl ökning även denna vecka av antalet fall, säger hon.

Samtidigt står inte sjukvården oförberedd för ett ökat tryck.

– Det är inte så hårt pressat. Vi har 80 patienter som ligger inne varav 7 patienter på intensivvårdsavdelningen. Vi vet hur det var i våras med 400 inneliggande och nästan 100 på IVA. Samtidigt sliter personalen hårt och vi är inne i ett läge där vi försöker jobba ikapp köerna i primärvården från i våras, säger Ann Söderström.

Inställda evenemang i helgen

I den senaste veckorapporten för covid-19-läget från Västra Götalandsregionen så ser man att smittan har ökat i majoriteten av alla kommuner sedan veckan dessförinnan. De mindre kommunerna Mellerud och Karlsborg sticker ut extra mycket. 

De har en incidens, det vill säga antal smittade per 10 000 invånare under förra veckan, på 17 respektive 16. Vilket kan jämföras med 2 och 1 under veckan innan.

Här ses skillnaden i incidens för Västra Götalands kommuner mellan vecka 42 och 43.Foto: Västra Götalandsregionen

Nu kämpar småkommunerna Mellerud och Karlsborg med att hantera viruset.

Catarina Davidsson, C, är kommunstyrelsens ordförande i Karlsborgs kommun. Hon känner en oro inför de nya siffrorna. 

– Det är klart att vi blir oroliga för våra invånare att smittspridningen ökar. Det är absolut inte kul. Vi har haft väldigt låga siffror innan under hela den här pandemin. Samtidigt är vi fullt medvetna om att det kan komma även här, säger hon.

Hon förklarar att de vidtagit direkta åtgärder för att inte öka smittspridningen under helgen.

– Vi hade corona-anpassade arrangemang som skulle genomföras i helgen men som nu är inställda. Vi har en eldfest varje år i Karlsborg som det inte blir något av, säger Catarina Davidsson.

Hon vill även rikta en skarp uppmaning till invånarna i Karlsborg.

– I slutändan handlar det om var och en som måste ta ett eget ansvar. Och det uppmanar jag verkligen folk att göra. Det jag har planerat i helgen, är det nödvändigt? Är det säkert? Tänk efter, säger Catarina Davidsson.

Kommunerna där smittan ökat mest förra veckan

Kommun: Antal nya fall • Fall per 10 000 invånare

 

Mellerud: 16 • 17

Karlsborg: 11 • 16
Göteborg: 688 • 12

Bollebygd: 11 • 12

Partille: 41 • 10

Härryda: 37 • 10

Melleruds kommun jobbar med information

I Melleruds kommun råder liknande tankegångar. 

Kommunstyrelsens ordförande Morgan E. Andersson (C) ser allvarligt på den ökade smittspridningen.

– Det är förstås allvarligt det som sker att smittspridningen ökar och det har föranlett kommunen att vidta åtgärder. Vi har gått ut med särskild information till invånarna och till näringslivet, säger han.

Morgan E. Andersson tycker också att det är viktigt att föregå med gott exempel.

– Vi är kommunens största arbetsgivare så det är kolossalt viktigt att vi efterlever de rutiner och restriktioner som vi rekommenderar andra att leva efter. Därför är det viktigt att vi är föredömliga och påpekar brister och vågar avstå från sammanhang som vi inte anser riskfria, säger han.

Smittskyddsläkaren: Alla kommuner drabbade

Leif Dotevall är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland:

– När man tittar på fall per 10 000 invånare så kan det ibland ses som att det är oproportionerligt stort utbrott i någon kommun även fast det är få fall. När vi tittar på Karlsborg eller Mellerud ser det allvarligt ut men i själva verket är det få fall, säger Leif Dotevall och förklarar vidare att smittan ändå då och då kan få fäste i olika kommuner, både stora och små:

– Tittar man på kartorna över tid ser vi att smittan kommer och går i alla kommuner. Det har varit små eller stora utbrott i nästan alla kommuner. Det har pågått hela tiden, säger Leif Dotevall.

Se också:

Minns du? Så sa experterna om corona i början.