Småkommunerna som har flest covid-smittade

Kommunchefen: ”Vi har haft otur”
Rolf Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tibro kommun.
Foto: HENRIK JANSSON
Rolf Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tibro kommun. Till höger sitter Jan Hanna (S) som är socialnämndens ordförande i Tibro kommun.
Foto: HENRIK JANSSON

När coronakrisen slår mot samhället kan det bli extra tungt för småkommuner.

Enligt ny statistik har Tibro och Töreboda kommun flest antal fall per 10 000 invånare i Västra Götalandsregionen fram till vecka 30. 

GT åkte dit för att ta reda på: Vad har gjorts annorlunda där? 

– Det är hemskt. Man är rädd när man har ett litet barn och sedan tänker man att folk inte varit särskilt varsamma, säger mammalediga Felicia Westerlund, 29, från Tibro. 

På gatorna i Tibro och Töreboda kommun finns det inte mycket som tyder på att att coronaviruset slagit hårt mot samhället.

Samtidigt talar statistiken sitt tydliga språk.

Tibro och Töreboda är nämligen de kommuner i Västra Götalandsregionen som har flest antal fall per 10 000 invånare fram till vecka 30. 

Rolf Eriksson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Tibro kommun. Han berättar att de följt de restriktioner och åtgärder som har krävts.

– Vi införde besöksförbud på äldreboendena innan riksdagsbeslutet kom. Vi vet inte riktigt varför vi har så många fall per 10 000 invånare. Det är en lömsk sjukdom. Många kan ha sjukdomen och vara symptomfri och sedan spridit sjukdomen, säger Rolf Eriksson (S).

Rikard Strömqvist är vård- och omsorgschef i Tibro kommun.
Foto: HENRIK JANSSON
Rolf Eriksson visar runt GT:s reporter i Tibro kommunhus.
Foto: HENRIK JANSSON

”Känns som otur”

Han berättar att det finns både för- och nackdelar när man kämpar med en pandemi som en liten kommun.

– Att vara en liten kommun kan vara en styrka. Vi når ut och samtidigt har vi lika stor backup från regionen som alla andra kommuner. Jag är inte mycket för att prata om tur och otur men vi har råkat illa ut, säger Rolf Eriksson (S).

Flest antal fall per 10 000 invånare fram till vecka 30

Töreboda kommun: 193

Tibro kommun: 168

Göteborg kommun: 122

Partille kommun: 120

Borås kommun: 120


Källa: SmiNet / VGR

I Tibro kommun har samtliga äldreboenden haft konstaterade fall av corona.

– Vi har fyra äldreboenden och när det kommer smitta i verksamheten blir det oro. Vi har haft utbildningar, skyddsutrustning och även ett covid 19-team. Detta är en ansträngning för Tibro och äldreomsorgen i hela Sverige, säger Rikard Strömqvist, vård- och omsorgschef i Tibro kommun.

I Töreboda kommun ser det lite annorlunda ut för äldreomsorgen. De har inte ett enda konstaterat fall. 

Ann-Sofie Eklund Karlsson är verksamhetschef för äldreomsorgen i Töreboda kommun.
Foto: Privat

Vill inte kommentera

Det berättar verksamhetschefen Ann-Sofie Eklund Karlsson.

– Vi har två äldreboenden i kommunen. Ett i centralorten Töreboda och ett i en kransort. Vi har inga konstaterade eller misstänkta covid-19 fall på särskilt boende eller LSS-boende, säger hon.

Ann-Sofie Eklund Karlsson förklarar att Töreboda satte in drastiska åtgärder tidigt under pandemin. 

Minst antal fall per 10 000 invånare vecka 30

Strömstad kommun: 25
Dals-Ed kommun: 31

Götene kommun: 36

Orust kommun: 37

Tanum kommun: 38

Gullspång kommun: 38


Källa: SmiNet / VGR

Hon tror att det kan vara en bidragande faktor till att äldreomsorgen i kommunen inte drabbats av corona.

– Vi införde besöksförbud innan riksdagsbeslutet kom. Vi var snabba med det. Sedan har vi även jobbat med basala hygienrutiner i många och år och har en hög medvetenhet. Vi har även låg personalomsättning på våra boenden och de som arbetar hos oss har arbetat här i många år, säger Ann-Sofie Eklund Karlsson. 

Kommunstyrelsens ordförande i Töreboda kommun Bengt Sjöberg (M) har valt att inte kommentera regionens siffror gällande Töreboda. 

Mammalediga Felicia Westerlund, 29, från Tibro tycker det är hemskt med det höga antalet coronafall i kommunen.
Foto: HENRIK JANSSON
Susanna Frydén, 29, har inte märkt av coronakrisen så mycket på jobbet.
Foto: HENRIK JANSSON
Tibro samhälle.
Foto: HENRIK JANSSON

”Det är hemskt”

Annika Rosengren är senior professor på avdelningen för molekylär och klinisk medicin, vid Göteborgs universitet. Hon har synat statistiken och berättar att det största utbrottet av smitta i kommunerna verkar ha varit redan före midsommar. I skrivande stund utmärker sig Tibro eller Töreboda inte särskilt i statistiken. 

– Det är mycket få fall nu, ökningen ligger längre bak i tiden, säger hon. 

Men sedan coronautbrottets start, fram till vecka 30, står kommunerna ut: 

– Där finns det en skillnad, men det är viktigt att poängtera att det inte har med smittade att göra i dagsläget. 

När GT pratar med invånare i Tibro och Töreboda kommun är åsikterna många men en känsla är återkommande – oron, som trots allt ligger kvar. 

– Det är hemskt. Man är rädd när man har ett litet barn och sedan tänker man att folk inte varit särskilt varsamma. Jag hoppas att det ska stävjas, säger mammalediga Felicia Westerlund, 29, från Tibro. 

I en järnaffär på torget i Tibro jobbar Susanna Frydén, 29.

– Nu märker jag inte av det särskilt mycket mer än att folk håller avstånd i butiken. Framför allt äldre personer, säger hon.

Hon fortsätter.

– Att Tibro ligger så högt i statistiken får mig bara att tänka att man behöver vara mer försiktig. Samtidigt tänker jag inte mer på det i Tibro än någon annanstans, jag är alltid försiktig, säger Susanna Frydén.

Charlotte Ryman, 45, är postvaktmästare och hon tycker det är viktigt med hygienen.
Foto: HENRIK JANSSON
Gunvi Lindahl, 66, är pensionär och har inte varit jätteorolig för coronaviruset.
Foto: HENRIK JANSSON
Töreboda torg.
Foto: HENRIK JANSSON

”Det känns som det gått över”

Utanför Ica Supermarket på Törebodas centrala torg går många ut och in. 

En av dem är postvaktmästaren Charlotte Ryman, 45.

– Jag är noga med min hygien och att påminna mina fem barn. Det är de som träffar många människor. Inte jag, säger hon.

Märker du av coronaviruset i Töreboda samhälle?

– Det känns som att det nästan gått över. Jag har mitt kontor nere vid vårdcentralen och där är inte alls lika mycket folk längre som i början av pandemin, säger Charlotte Ryman.

En annan Törebodabo är Gunvi Lindahl, 66.

– Jag har inte varit jättehysteriskt orolig. Jag försöker hålla alla restriktioner och jag tycker också att folk i allmänhet är duktiga på att följa dem. Samtidigt är det klart att folk är oroliga och man märker att det är betydligt mycket mindre folk ute, säger hon.

Hur känns det med coronakrisen i din kommun?

– Man blir lite orolig. Jag har föräldrar i riskgrupp och jag kan inte jobba hemifrån eftersom jag jobbar i butik. I samhället märker man av att färre rör sig ute, speciellt äldre, säger Maria Wadell, 41, butiksförsäljare, från Töreboda.
Foto: HENRIK JANSSON
– Jag tror att många försöker tänka på det och personligen har jag inte märkt av en större smittospridning i kommunen. Man har läst i tidningar om att det är mycket smitta, säger Fredrik Larsson, 39, tekniker, från Tibro.
Foto: HENRIK JANSSON
– Jag har själv haft corona i början av maj. Jag var inte särskilt sjuk men jag tappade luktsinnet, vilket fortfarande inte är helt återställt. Eftersom man har haft corona är man lite mer avslappnad även fast man tar det försiktigt och följer alla åtgärder, säger Therese Wahlström, 41, stödassistent från Töreboda.
Foto: HENRIK JANSSON
– Man är rädd att få det själv och att de i riskgrupp ska få det, säger Elicia Larsson, 18, arbetslös, från Töreboda.– Man ska inte ha någon kontakt med så många människor och inte vara i grupp, säger Ali Hosseini, 21, arbetar på frisörsalong, från Töreboda.
Foto: HENRIK JANSSON
– Det är jättesvårt. Man får försöka göra sitt. Personligen har varken jag eller någon i min närhet drabbats av corona, säger Lisette Lantz, 40, städare, från Tibro.
Foto: HENRIK JANSSON
– Man måste ha respekt för smittan. Jag har ibland inte gått ut på flera dagar. Jag är isolerad. Vi hade även en granne som isolerade sig i 14 dagar. Det handlar om att ha respekt, säger Lennart Andersson, 90, pensionär, från Tibro.
Foto: HENRIK JANSSON
– Jag tror att de höga siffrorna är för att de testar mer folk här, och det är bra. Oroligheten i allmänhet nog lagt sig. Rent företagsmässigt på mitt konditori har jag märkt av coronakrisen mycket, säger Johanna Strand, 40, konditor, från Tibro. På bild står Johanna tillsammans med sonen Douglas, 7.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 7
Här är kommuner som råkat illa ut.