Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småbarnspappan Kenny dog av elstöten

Kenny Krantz, tillsammans med flickvännen Isabella Ahnberg Persson och deras dotter Engla, som snart fyller ett år.
Foto: Privat
Här är platsen där Kenny Krantz avled, natten till fredag. Varken stängsel eller varningsskyltar finns just på avsatsen ner till spåren.
Foto: Anna Svanberg
Både i Falköping och Huskvarna, där Kenny har familj, har det hållits minnesstunder.
"Det är så onödigt att det ska hända i Falköping. Men det finns ingen som engagerar sig i ungdomarna här, och nu när de har sommarlov finns ingen annanstans att vara om man är över 17 år. Det är jättetråkigt".<br><br>Frida Jönhammar, 21, Sebastian Gryttborn 22, samt Saga, 8 månader, Falköping.
Foto: Anna Svanberg
– Det är jättehemskt. Jag vet inte vad man ska göra för att få bättre avspärrningar. Även om man har det så kommer man ju in.<br><br>Madelen Johansson, 27, Skövde
Foto: Anna Svanberg
– Det är otroligt tragiskt. Det finns inte ord för att beskriva det som hänt i lilla Falköping.<br><br>Eva Johansson, kollega till taxichauffören som var en av dem som larmade polisen.
Foto: Anna Svanberg

FALKÖPING. Falköping är en stad i sorg. Natten till fredag omkom 18-årige Kenny Krantz, efter att ha fått en kraftig elstöt genom kroppen.

Den omtyckte killen lämnade vänner, en ettårig dotter, flickvän och familj i stor sorg. Den tragiska olyckan är den andra på kort tid, där en yngre person skadas på grund av de 16 000 volt som finns i järnvägens ledningar.

Chockade falköpingsbor försöker förstå det ofattbara.

- Det går inte att beskriva sorgen. Det är så tragiskt och kom så oväntat, säger Kennys storebror Sebastian, som nu vill se en tydligare skyltning vid järnvägsspåren.

Så KAN DU Få EN STöTAV JäRNVäGENS ELNäT

Spänningen i järnvägens kontaktledningar är cirka 16 000 volt.

Det räcker med att vara i närheten av en kontaktledning för att få ström i sig.

Klättra aldrig på tågvagnar eller tågtak.

Strömmen är alltid på i kontakt-ledningen - även när tåget står stilla.

Källa: Trafikverket

Det var på torsdagskvällen som Kenny Krantz var ute med några vänner. När han vid tretiden skulle möta några vänner, gick någonting väldigt, väldigt snett. Sprallige och omtyckte Kenny, tog sig in på spåret och klättrade upp på ett stillastående godståg - och träffades där förmodligen av en så kallad ljusbåge.

– Han skulle möta folk på resecentrum men har alltid varit vild av sig och ville antagligen klättra på tåget för skojs skull, berättar Kennys storebror, Sebastian Rosengren.

Den mycket tragiska olyckan lämnade en hel stad i chock- tillstånd. Dagen efter, medan GT är på plats, försöker många sätta ord på det ofattbara.

– Det är otroligt tragiskt. Det finns inte ord för att beskriva det som hänt i lilla Falköping, säger taxichauffören Eva Johansson.

Hon är en av många som vittnar om att resecentrumet i Falköping är en mötesplats för ungdomar på kvällarna.

Enligt vissa, i brist på andra platser att vara på.

– Det är så onödigt att det ska hända i Falköping. Men det finns ingen som engagerar sig i ungdomarna här, och nu när de har sommarlov finns ingen annanstans att vara om man är över 17 år. Det är jättetråkigt, berättar Falköpingsborna Frida Jönhammar, 21, och Sebastian Gryttborn, 22.

Finns inga varningsskyltar

På platsen där Kenny Krantz avled, finns inga staket som hindrar från att gå ner på spåret. Inte heller några varningsskyltar finns just på den platsen. Sebastian Rosengren ville under fredagskvällen se en ändring på det i framtiden.

– Det är få som vet att man inte behöver beröra en strömledning för att dö av en elchock. Även om det förhoppningsvis är få människor som hoppar på ett tåg utan vetskapen om detta, så händer det. I natt förlorade jag min bror, beskriv i framtiden på skyltar vid tågledningar vad som verkligen gäller. Även om det står "livsfarlig ledning" så vet inte alla att det räcker med en till två meters avstånd från ledningen för att mista livet, säger Sebastian.

Olyckan i fredags är den andra på kort tid i Västsverige - den första hände i slutet av juni när en 15-årig flicka skadades allvarligt på liknande sätt i Vänersborg. Vissa Falköpingsbor tror dock inte att fler varningsskyltar hjälper.

– Jag tror att man kan varna i oändlighet, det kommer alltid att vara ungdomar som går förbi. Jag tror inte det är problemet, säger en Falköpingsbo som också sett att resecentrum är en mötesplats för ungdomarna.

– Det är en svår problematik, säger han.

Kenny Krantz familj överröstes efter den tragiska olyckan av välmenande kommentarer och många deltar i familjens sorg. Kenny Krantz lämnade efter sig dottern Engla, som fyller ett år på söndag, och flickvännen Isabella, 18.

– Jag har fått meddelanden från hela Sverige där man vill hedra Kenny. Det är så otroligt fint. Det hjälper oss otroligt mycket, berättar Kennys bror.

Kritisk mot polisen

Han är kritisk till polisens hantering av olyckan, där enbart Kennys pappa fick dödsbeskedet. Kennys mamma fick veta det av anhöriga efteråt, och fick inte tillgång till krisgrupp eller präst förrän sex timmar efter beskedet.

– Det var bland annat en person från ambulansen som bemötte oss otroligt kallt, och om mamma hade varit själv här ute när hon fått beskedet vet jag inte vad som hänt. Jag vill att det här ska komma ut så det inte händer i framtida fall igen, säger Sebastian som fick ringa Sos Alarm upprepade gånger, och själv trösta sina förtvivlade familjemedlemmar, innan någon kom till familjen.

– Men när krisgruppen väl kom var det underbara människor och fantastiskt bra. Men det ska inte behöva gå till så, säger Sebastian.

Från polisens sida, menar man att man i regel bara meddelar en anhörig.

– Jag känner inte till just det här ärendet, men vi brukar meddela en anhörig vid olyckor. Det kan vara väldigt komplicerat med olika konstellationer med styvföräldrar, och då brukar man få lösa det inom familjen. Men det är beklagligt att de känner på det här viset, jättetråkigt, säger Johan Ljung, som är biträdande vakthavande befäl hos polisen i Göteborg.

Höll minnestund

Under lördagen kommer en minnesstund för Kenny Krantz att hållas hos familjen. Samtidigt sjunker sorgen sakta in hos den chockade staden. Ett ungt liv har släckts, alldeles för tidigt.

– Det går inte att beskriva sorgen. Det är så tragiskt och kom så oväntat, säger Sebastian Rosengren.