Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Småbarnspappa lockades in i bakhåll – sköts till döds

Offret, längst fram, fastnade på bild tillsammans med 17-åringen precis bakom, stunden innan 17-åringen behövde lämna ifrån sig telefonen.Foto: POLISEN
Några av de sms som skickades från säljtelefonen "Ronaldo".Foto: Polisen
Totalt avlossades tio-tolv skott, enligt åklagaren Carl-Henrik Andersson.Foto: Polisen

Småbarnspappan ska ha lockats in i ett bakhåll i Biskopsgården.

Enligt åklagaren hade han stämt träff med en ung man för att prata om knarktelefonen "Ronaldo" – när en beväpnad skytt dök och upp och började avfyra sitt vapen.

Nu döms två unga män för inblandning i det som enligt åklagaren var en mordkomplott, som inträffade på juldagen i fjol.

På eftermiddagen på juldagen hittades en skadad man vid sin egen trappuppgång i Biskopsgården i Göteborg. Han, en småbarnspappa i 20-årsåldern, hade blivit skjuten och hans liv gick inte att rädda.

Upprinnelsen ska ha varit ett bråk om en telefon – knarktelefonen som går under namnet "Ronaldo". Den användes, enligt polisen, som säljtelefon vid narkotikaaffärer. Från den har ett antal mass-sms gått ut till potentiella kunder.

"Hej allesammans! Tomten är aktiv med grönare tider. Kan vara flexibel. God jul! MVH/Ronaldo.", stod det i ett av meddelandena.

Nokia-telefonen som polisen menar var av den modell som senast använts med "Ronaldo"-numret. Telefonen är inte hittad.Foto: POLISEN

Vapenman dök upp

Dagen före julafton hade en då 17-årig pojke träffat småbarnspappan och i samband med det blivit fråntagen telefonen. Nu hade de båda stämt träff vid 17-åringens bostad.

 

LÄS MER: Småbarnspappa mördades – för mystisk knarktelefon

 

– Mannen i 20-årsåldern ville ha uppgifter kring telefonen som 17-åringen dagarna tidigare hade blivit fråntagen. Han hade telefonen, men inte koderna och kom inte in i telefonen. Han ville ha koderna, har åklagaren Carl-Henrik Andersson sagt.

Då, när de stod där och pratade, dök plötsligt en vapenman upp. Denne var klädd i orangea regnkläder och började jaga småbarnspappan, enligt vad 17-åringen berättat i förhör.

17-åringen fastnade på övervakningskamera inne på Vår krog och bar i Biskopsgården tidigare under kvällen som han ska ha behövt lämna ifrån sig säljtelefonen "Ronaldo".Foto: Polisen

Jagades genom bostadsområdet

Offer och gärningsman sprang genom bostadsområdet. Ett tiotal skott avlossades – men vem skytten var har polisen inte lyckats få fram. Därför var det ingen som ställdes till svars för själva mordet.

En man i 25-årsåldern som länge satt häktad misstänkt för mord åtalades i stället för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling – för det döms han nu till tre års fängelse. Han förvarade. mordvapnet samt ytterligare ett militärt vapen, en kulsprutepistol som använts vid en annan skottlossning, i ett förråd.

– Han medger ansvar för vapenbrott, men förnekar att han kände till att det ena hade något samband med mordet och bestrider därför grovt skyddande av brottsling, har mannens advokat Hans Gaestadius sagt om mannens inställning.

Vittne: "Ett inbördeskrig"

17-åringen döms i sin tur för medhjälp till det som åklagaren menar är "en mordkomplott". Hans straff: fyra års sluten ungdomsvård. Dådet misstänks vara en uppgörelse inom det södra gänget i Biskopsgården, vilket under den gångna hösten tros ha splittrats.

Trots en omfattande polisutredning åtalades aldrig någon för själva mordet.Foto: NORA LOREK

Samtidigt är en 29-årig gängledare just nu i fokus i en stor rättegång i Göteborg som gäller penningtvätt. Han misstänks ha levt ett lyxliv runt om i världen samtidigt som det som vittnen beskriver som "ett inbördeskrig" rasade i södra Biskopsgården.

 

LÄS MER: Sveket mot gängledaren efter lyxlivet utomlands

 

– Vår uppfattning är att det tidigare funnits gänget i södra Biskop och gänget i norra Biskop. Sedan hände det som hände på Vår krog och bar. Då försvann i princip norra Biskopsgänget och det södra blev ensamma herrar på täppan. Under hösten blev det en splittring mellan olika fraktioner i södra Biskop. Det är det som är en bakgrund till juldagsmordet, menar vi. Det har funnits spänningar mellan grupper och med andra ord också ett motiv, säger åklagaren Carl-Henrik Andersson.