Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnsmamman Anneli konfronterade nazisterna

Småbarnsmamman Anneli Myremark valde att konfrontera och tala med den nazistiska organisationen NMR när de delade ut flygblad i Stenungsund. Foto: Privat

I helgen stod den nazistiska organisationen NMR och delade ut flygblad i Stenungsund.

Småbarnsmamman Anneli Myremark, 34, valde då att konfrontera dem.

– Jag kände att de inte borde få stå där oemotsagda hela tiden, att de tillåts så stort utrymme utan att ifrågasättas, säger hon.

Det var under lördagen som medlemmar ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad mitt under shoppingvimlet vid Stenungstorg i Stenungsund.

Anneli Myremark, 34, från Göteborg, befann sig på platsen med sin fyraåriga son i famnen när hon bestämde sig för att konfrontera nazisterna, något som LokaltidningenSTO var först med att uppmärksamma.

 

LÄS OCKSÅ: Ingegerd, 83, plöjde genom nazisterna med sin Ica-vagn 

 

– Min tanke var från början var egentligen bara att gå fram och ifrågasätta deras politik, deras tankar och vad de egentligen vill. Jag ville fråga om de inte känner att det är fel att påverka människor så negativt och de inte känner de upprör människor, berättar hon och fortsätter:

– Jag kände att de inte borde få stå där oemotsagda hela tiden, att de tillåts så stort utrymme utan att ifrågasättas.

Nazistiska NMR var i helgen i Stenungsund där de delade ut flygblad. Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

Ett obehagligt möte

Anneli beskriver bemötandet som ”ganska hårt”.

– Det var ganska tydligt att när den första tryter i sina argument så skiftar man bara person och börjar om och det gör det fullständigt omöjligt att diskutera eller föra en rimlig dialog. Det är en slags härskarteknik, på ett lite obehagligt sätt.

 

 

Kände du någon rädsla? 

Vi blev ganska osams men jag kan inte påstå att jag någonsin är rädd för dem som i att jag tror att det ska hända mig någonting. Däremot så upplever jag ganska starkt att man inte är så mycket värd i deras ögon och man blir naturligtvis fruktansvärt frustrerad och ledsen över att de har så omänskliga idéer om världen.

Synliga på flera platser

Nordiska motståndsrörelser har varit synliga på flera platser i Västsverige det senaste året. I slutet av september i fjol demonstrerade NMR under Bokmässan i Göteborg – och så sent som för bara någon vecka sedan åtalades 17 medlemmar och sympatisörer för händelser som utspelade sig i samband med det. Misstankarna rör hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

NMR har varit synliga i flera kommuner i Västsverige det senaste året. Foto: LISA MATTISSON

Inför höstens val ställde NMR upp i tre kommuner där man hoppades komma in i kommunfullmäktige – däribland i Kungälv. Flera invånare reagerade starkt på nazisternas närvaro, men man fick tillstånd att ha torgmöten.

Ett sådant tillstånd behövs inte för att dela ut flygblad, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. Han uppger att det gick lugnt till väga i Stenungsund i helgen.

– Det var lugnt på platsen. Åtta-tio personer delade ut flyers. Vi var där med en patrull, men gjorde ingen åtgärd, säger han.

”Man får stå upp mot dem”

Anneli jobbar som SFI-lärare och lär ut svenska till invandrare. Hon berättar att hon i sitt yrke möter människor från olika kulturer varje dag.

– Jag har så fantastiska möten med de här människorna varje dag och för mig är det svårt att förstå att andra människor helt kan avfärda dem, säger hon.

Genom att göra som hon gjorde i helgen hoppas Anneli Myremark ”så ett litet frö” hos NMR.

– Jag tror att de finns de som är helt inbitna och som inte går att rubba, men jag tror också att det finns personer som hamnar där av andra anledningar, att man behöver en grupp eller en tillhörighet och dem tror jag att man kan nå, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att jag kan så ett litet frö, men jag gjorde det också för att andra människor ska se att man får stå upp mot dem och att det är okej.