Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnfamiljens liv – innan mamman och barnen dödades

En tidig morgon i början av september ringde pappan in till polisen för att berätta att han dödat sin fru och sina två små barn Foto: ADAM IHSE
Under häktningsförhandlingen erkände mannen, via sin advokat, att han bragt hela sin familj om livet. Foto: HENRIK JANSSON
Stor polisaktivitet rådde på platsen dagen efter mordet. Foto: Niklas Göransson/NyheterSTO

Han beskrivs som en snäll familjefar.

De beskrivs som en helt vanlig småbarnsfamilj.

Men en tidig morgon i början av september ringde pappan in till polisen för att berätta att han dödat sin fru och sina två små barn.

– Allt verkade normalt. Vad jag vet är det ingen som förstår varför det här har hänt, säger en familjevän om det misstänkta trippelmordet i Göteborgsförorten Västra Frölunda.

En helt vanlig småbarnsfamilj, artiga och utan att göra något väsen av sig.

Snälla och trevliga.

Så beskriver grannar familjen i Västra Frölunda. Pappan har sedan några år tillbaka arbetat som spårvagnsförare och mamman har tidigare jobbat med barnomsorg inom Göteborgs stad. Tillsammans hade de två små barn, varav ett gick på förskola.

En till synes lycklig familj, som tillsammans delade en stark tro.

 – ­De var väldigt religiösa båda två och aktiva i församlingen. De sjöng i kören och var alltid med på gudstjänsterna, berättar en medlem i samma församling.

 

 

Skulle skiljas

Paret har båda haft uppehållstillstånd i Sverige i över ett decennium. De gifte sig häromåret. Bröllopsfesten hölls i en lokal i Göteborg och i sociala medier vällde gratulationer och lyckönskningar in över bilder på det leende brudparet.

Men några år efter att de registrerats som gifta, lördagen den 1 september 2018, hade de bestämt sig för att gå skilda vägar. Då undertecknade de en gemensam ansökan om skilsmässa. I ansökan föreslås mamman få vårdnaden om de två små barnen.

Runt familjens uteplats, på bottenplan av lägenhetshuset, hängde polisavspärrningsband dagen efter mordet. Foto: NYHETER STO/NIKLAS GÖRANSSON

Men så blev det inte.

Bara ett dygn senare var både hon och barnen döda – och pappan var gripen misstänkt för mord i tre fall. Runt familjens uteplats, på bottenplan av lägenhetshuset, hängde polisavspärrningsband. Innanför dem pågick febril polisaktivitet.

Samma dag hölls öppet hus och en minnesstund för mamman och barnen, arrangerat av en förening där hela familjen varit medlemmar:

– Det kom flera hundra personer för att sörja och stötta, berättade ordföranden i föreningen.

– Det är tragiskt för hela familjen. Det är inte lätt. Kvinnan var en go tjej. Lugn och fin, och mycket aktiv i föreningen, sa ordföranden vidare.

Fick panik

En källa med insyn i utredningen säger till Aftonbladet att pappan i polisförhör har beskrivit att kvällen den 1 september började som ”en normal kväll”:

– ­Sen greps han av panik.

Tidigt morgonen därpå, klockan 04.51, ringde pappan själv till SOS Alarm och berättade vad det är som ska ha hänt. Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg berättar om samtalet:

– ­Han ringde och uppgav att han dödat sin fru och sina två barn.

Åklagare Helena Treiberg Claeson. Foto: HENRIK JANSSON

När polisen kom till lägenheten hittade man kvinnan och de två barnen avlidna. Mannen var kvar i bostaden och var själv skadad, han hade försökt avsluta även sitt eget liv.

– Han har försökt ta sitt liv, som det verkar, sa åklagare Helena Treiberg Claeson i samband med att mannen häktades som misstänkt för morden.

Hon sa vidare:

– Han mår ju uppenbarligen inte bra.

Under häktningsförhandlingen erkände mannen utan omsvep, via sin advokat, att han bragt hela sin familj om livet.

 

 

Rätten beslutade då att han ska genomgå en så kallad RPU, en stor rättspsykiatrisk undersökning. Det kan ske i sällsynta fall där ”den misstänkte har erkänt gärningen eller övertygande bevisning har förebragts om att han har begått den”, som det uttrycks i lagen. Det vanligaste är att man först genomgår en så kallad paragraf 7-undersökning, alltså en liten rättspsykiatrisk undersökning.

En skötsam spårvagnsförare

Småbarnsfamiljen var inte känd av sociala myndigheter – och personer i pappans omgivning beskriver honom som "normalt fungerande". Ingen hade lagt märke till något som stack ut. Av arbetsgivaren Göteborgs spårvägar har han beskrivits som ”en ansvarsfull person” med hög stresströskel. När han anställdes så genomgick pappan de psykologiska tester som alla spårvagnsförare måste genomgå.

– Det här är en normal, skötsam förare, inga avvikelser åt några håll vad gäller olyckor eller tillbud eller någonting sådant, har Göteborgs spårvägars vice vd Hugo Lepik sagt.

Av arbetsgivaren Göteborgs spårvägar har pappan beskrivits som en ansvarsfull person. Foto: ROBIN ARON

 

 

Av en vän till familjen beskrivs mannen som en snäll och trevlig familjefar:

– Jag har aldrig märkt något konstigt när jag har träffat honom. Allt verkade normalt. Han har varit schyst och snäll. Vad jag vet är det ingen som förstår varför det här har hänt, säger vännen och fortsätter:

– Familjen mår jättedåligt. Men de släpps inte ensamma. Det är mycket folk, vänner och församlingsmedlemmar, hemma hos dem. De är där hela tiden och försöker vara nära.

I sociala medier uttrycker anhöriga till mamman sin förtvivlan över vad som skett – och möts där av mycket kärlek och stöd.

Sju ihjälskjutna sedan 2012

Söndagen den 2 september var en sällsamt vacker och varm höstdag. Nyheten om det tragiska som skett spreds snabbt i grannskapet, som beskrivs som folkhemsaktigt där alla hälsar på alla. Människor samlades i närheten av avspärrningarna.

Några grät, några lämnade blommor för att visa sitt deltagande. Och alla ställde de samma fråga: Varför?

– Det går inte att begripa. Vad kan orsaka en sådan här händelse? Hur kan man mörda oskyldiga barn? Det finns inget som är mer tragiskt. Det är en hemsk värld vi lever i, sa grannarna Dorota Svanberg, 60, och Marian Stepczynski, 63, dagen efter mordet.

– Jag är chockad. Det är så hemskt, så tragiskt. Hur kan man mörda oskyldiga barn, sitt eget kött och blod? Det är ofattbart. Gud har gett liv, det får människan inte ta, sa grannen Meryem Mihajlovic, 45.

I närheten av där Frölundafamiljen bodde skottskadades en man så sent som i maj i år. Foto: Nora Lorek

De boende i Västra Frölunda är dessvärre inte främmande för dödligt våld. Sedan 2012 har sju unga män mist livet i gängrelaterade skottlossningar i området ­– varav ingen av skjutningarna har klarats upp. I närheten av där Frölundafamiljen bodde skottskadades en man så sent som i maj i år.

Men den tragedi som nu har drabbat området är av en annan karaktär. De drabbade är inte medlemmar i ett för dem abstrakt kriminellt nätverk – det är deras grannar, välbekanta ansikten. En ung mamma och hennes två mycket små barn är döda – och ingen förstår hur det kunde hända.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!