Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Små barn blev vittnen till mord – två åtalas

<p>De två bröderna åtals för mord efter att en man i 25-årsålderns sköts ihjäl vid lekplatsen i Uddevalla.<br></p>Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
<p>"Bröderna har blivit kränkta över att de blivit rånade i sin egen bostad", säger åklagaren Daniel Edsbagge om det misstänkta motivet.</p>Foto: Anders Ylander

De båda bröderna ska ha blivit rånade av sin kompis – och hämnats genom att skjuta honom till döds.

Barn i tioårsåldern blev vittnen till när mannen låg skottskadad på lekplatsen i Uddevalla – senare avled han på sjukhus.

Bröderna som nu åtalats för mord har kopplingar till den livstidsdömde trippelmördaren Mark Saliba, 23.

– Bröderna har blivit kränkta över att de blivit rånade i sin egen bostad, säger åklagaren Daniel Edsbagge om det misstänkta motivet.

Natten mot den 12 augusti ska två män ha tagit sig in i den äldre mordmisstänkte broderns lägenhet i Uddevalla och rånat honom och hans lillebror – som båda är i 20-årsåldern – på bland annat deras mobiltelefoner.

Rånarna ska ha hotat den äldre brodern med kniv och batong – och tagit strupgrepp mot den yngre.

En av de misstänkta rånarna var en man i 25-årsåldern. Han var vän med bröderna.

– Under dagen sökte bröderna vård för sina skador. Därefter skaffade man en pistol och stämde träff med målsäganden som man velat prata med, säger åklagaren Daniel Edsbagge.

Vid 18-tiden på kvällen träffades bröderna och offret i ett bostadsområde. Ett skott avlossades som träffade offret i buken.

De misstänkta bröderna ska ha flytt från platsen, medan den skottskadade mannen tagit sig till en närliggande lekplats.

Där såg flera barn honom ligga döendes på marken. Enligt åklagaren var de i åldrarna tio-femton år.

– Det är riktigt att barn fanns på platsen när han låg döende. När polisen kom var det ett barn som pekade ut var målsägande låg, säger Daniel Edsbagge.

"Målsäganden hade nog fel"

Mannen fördes akut till sjukhus, där han avled dagen därpå. Bröderna greps samma kväll som det misstänkta mordet inträffade.

Det troliga motivet: hämnd.

– Efter att bröderna försvunnit från platsen syns de på en övervakningskamera när de är vid ett soprum som de försöker ta sig in i. I soprummet har man kastat målsägandes väska som man tagit med sig. Syftet var inte att råna målsäganden, utan att leta rätt på sina telefoner. När de inte fanns så kastade man väskan, säger Daniel Edsbagge.

– I väskan fanns bland annat pengar som man inte tagit hand om. Det visar att syftet inte var att råna, utan något annat.

Det är en hämndaktion för det tidigare rånet?

– Ja. Bröderna har blivit kränkta över att de blivit rånade i sin egen bostad.

Varför blev bröderna rånade från första början?

– Vi kan inte med säkerhet säga vad motivet till det var. Däremot framkommer det att målsäganden haft uppfattningen att bröderna pratat illa om honom, eller tjallat på honom i polisförhör på något sätt. Han vill se papper, man kan tolka det som att det är polispapper. Men det finns inga sådana handlingar, så där har målsäganden nog haft fel uppfattning.

Hävdar nödvärn

Det är den äldre brodern som ska ha skjutit skottet som dödade mannen i 25-årsåldern. Han har i förhör medgett att han skjutit men hävdat att det varit i nödvärn.

Daniel Edsbagge menar att också den yngre brodern – som säger att han var och urinerade när skottet avlossades – ska dömas för mord.

– Det är inte avgörande rättsligt vem det är som håller i pistolen. Har man tillsammans en plan för att verka aktivt, som i det här fallet när bägge två kontaktar målsäganden för att stämma träff och bägge två åker dit, spelar det ingen roll vem som håller i vapnet, säger Daniel Edsbagge.

Han yrkar i andra hand på att den yngre brodern ska dömas för medhjälp till mord. Båda bröderna åtalas dessutom för grovt vapenbrott och den yngre brodern för brott mot knivlagen.

Den man som misstänks ha begått rånet mot bröderna tillsammans med den döde mannen åtalas för rån. Honom ska bröderna inte ha kontaktat efter rånet.

– Det synes vara offret som de haft mest kontakter med tidigare och som de kände bäst. De var kamrater tidigare. Det är också honom de uppfattat som drivande i rånet, kan man nog säga, säger Daniel Edsbagge.

Känslosam rättegång

Mordet på lekplatsen inträffade bara någon kilometer från Bävedalsvägen, där Rawand Aziz, 22, Alaa Farraj, 21, och en 18-årig kvinna sköts ihjäl i början av mars.

Trippelmordet i Uddevalla skakade hela staden och efter en känslosam och tumultartad rättegång kom domen i slutet av oktober.

Mark Saliba, 23, fick livstids fängelse – det är en man som är bekant med de bröder som nu misstänks för lekplatsmordet.

Thord Haraldsson, kriminalkommissarie som har hållit i båda utredningarna, bekräftar kopplingen.

– Uddevalla är inte större än att de känner varandra, men vi sätter inget samband, säger Thord Haraldsson.

Efter trippelmordet genomförde ni en omfattande utredning där många personer var inblandade. Ingick de här bröderna i den?

– Efter trippelmordet röjde vi rätt mycket i många lägenheter och hittade vapen och narkotika och sådant, men jag kan inte säga att de här var föremål, nej.

GT har utan framgång försökt nå de båda mordmisstänkta brödernas advokater. Åklagaren Daniel Edsbagge bestämmer sig först under rättegången för vilket straff han kommer yrka på.

– Är man misstänkt för mord och jag anser att det är bevisat under rättegången finns det inget annat än ett långt livstidsstraff, säger han.