Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutgungat på stadens förskolor efter missen

Foto: Läsarbild
985 gungor plockades ner.
Foto: Läsarbild

Av miljöskäl plockade Lokalförvaltningen i Göteborg under förra året ner 985 klassiska gungor, gjorda av bildäck, från stadens skol- och förskolegårdar.

Men på 139 förskolor står gungställningarna fortfarande tomma.

Skälet är att de miljövänliga gungor som kommunen köpt in för att ersätta bildäcken med har upplevts som farliga för de yngre barnen.

– Vi har tomma gungställningar och vet inte när vi får nya, säger Jessica Erlandsson, rektor på förskolan Snäckskalet där barnen varit utan gungor i ett halvår. 

Arbetet med att byta ut de klassiska gungorna med en sits bestående av bildäck, har pågått under flera år. Inte bara i Göteborg, utan på många platser runtom i landet. 

Kemikalieinspektionen har varnat för att bildäckens gummi innehåller cancerframkallande ämnen som kan skada barnen – om de får för sig att till exempel bita eller slicka på dem. 

”Däck på befintliga lekplatser behöver inte bytas ut omedelbart men försök att ersätta dem successivt”, skrev kemikalieinspektionen härom året.

Satte stoppdatum 2015

Men i Göteborg satte politikerna upp ett stoppdatum. 2015 var beskedet att alla däck skulle ha bytts ut före utgången av 2017. Sedan sattes ett nytt stoppdatum: före utgången av år 2020.

Det var också då, under hösten förra året, som anställda från Göteborgs kommun kom till förskolan Snäckskalet i Hovås och tog ner barnens gungor. 

Rektorn Jessica Erlandsson berättar att gungställningarna sedan dess stått tomma. Vilket skapat problem, särskilt i covid-pandemin.

Ett pedagogiskt verktyg

– Vi har ju valt att ha uteverksamhet under covid, så vi är ute hela tiden. Det är många barn som vill gunga och för oss är det ett jätteviktigt verktyg för deras motoriska utveckling; att kunna klättra upp, att kunna ta fart. För oss känns det som att de har tagit bort ett av våra pedagogiska verktyg helt enkelt. 

Värst var det i januari och februari, enligt Jessica Erlandsson.

– Då var det fruset i sandlådan. När sandlådan var frusen var saknaden efter gungorna ännu större. Alla barn älskar ju att gunga, säger hon och menar att det verkar som om kommunen börjat i fel ände då de plockar ner gungor innan de har alternativet på plats.

– Vi är först med att tycka att miljöfarliga gungor inte ska finnas på förskolor. Men att man först tar ner dem och sedan letar efter en ersättning; det känns som att de börjat i fel ände. Hitta ett ersättningsalternativ först, sedan kan de byta ner gungorna, säger hon. 

Upplevts som farlig

Freja Elmsjö är markingenjör på Lokalförvaltningen och arbetar med gungbytet. Hon beklagar att många förskolor inte fått sina nya, miljövänliga gungor och berättar att de fått problem med den giftfria gunga som skulle ersätta däcken.

Den har upplevts som farlig för de yngsta barnen. 

– Det har kommit farhågor från verksamheterna om att den ersättningsgunga som vi kan sätta upp skulle vara farlig. Därför utvärderar vi den just nu på ett visst antal förskolor för att säkerställa att den inte ger några olyckor innan vi sätter upp den i resten av staden, säger Freja Elmsjö.

– För små barn kan den kännas vippig, det kan vara svårare att hålla balansen. Den kan upplevas svårare att gunga själv på, och kan vara enklare för små barn att gunga två tillsammans för att hålla balansen riktigt bra. 

En del förskolor menar samtidigt att den nya gungan, just därför, utvecklar motoriken för de yngsta bättre.

Fram till utgången av april testas nu den nya gungan på 25 förskolor. Sedan ska resultaten utvärderas innan man tar beslut om hur det blir för resten av förskolorna. 

Har testats

– Det är för att vi inte ska sätta upp gungsitsar över hela staden som vi sedan måste plocka ner igen. 

Om man är efterklok: Skulle man inte ha testat den här gungan innan man tog ner de gamla?

– Den har testats både vid grundskolor och förskolor när den har satts upp vid exempelvis nybyggnationer tidigare. Och det har inte varit så tydligt från verksamhetens perspektiv om den ansetts vara en bra ersättningsgunga eller inte. 

I väntan på att testerna av den nya giftfria – men eventuellt osäkra gungan – ska bli klara och har utvärderats så får förskolorna klara sig utan. 

Det är inte första gången som kommunen har problem med ersättningsgungorna. En tidigare gunga som påstods vara giftfri, visade sig efter ett tag inte uppfylla de allt hårdare kraven på giftfri miljö. Det har gjort att en del skolgårdar saknat gungor i flera år. Något GP kunde berätta om i oktober förra året.

Sedan höstens stora nedtagning av gungor är det slutgungat på de flesta förskolor i stan. 139 stycken, enligt Lokalförvaltningens statistik.

Och något slutdatum kan inte Freja Elmsjö ge förskolebarnen och rektorn på Snäckskalet Jessica Erlandsson.

– Det kan jag inte ge ett datum för, tyvärr.