Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slut på gratisresor hos Västtrafik – för pensionärer

Nu är det slut på gratisåkandet för Mölndals pensionärer.Foto: AXEL ÖBERG

I dag åker de pensionärer som bor i Mölndal gratis med Västtrafik under vissa tider på dygnet.

Men i vid årsskiftet är det slut på det, efter att kommunfullmäktige beslutat att de Mölndalsbor som är mellan 65 och 74 år behöver betala för sig för att ta del av kollektivtrafiken.

– Vi gör bedömningen att det inte är lika många i den åldern som har behovet, säger kommunstyrelsens ordförande i Mölndal, Kristian Vramsten, M, till Mölndals-Posten. 

I dagsläget får Mölndalsbor som är 65 år eller äldre resa konstadsfritt med Västtrafik under vissa tider på dynget, så länge de kan visa upp ett giltigt seniorkort.

Det innebär att pensionärer i Mölndal åker gratis mellan 0.30 och 15.00 samt mellan 18.00 och 06.00 på vardagar, samt dygnet runt på helger.

Vid årsskiftet höjs gränsen för att få inneha ett seniorkort – från 65 till 74 år. Något som gör att pensionärer mellan 65 och 74 år måste börja betala för att resa.

Kommunen väntas spara miljonbelopp

Beslutet togs i kommunfullmäktige och Mölndals kommun räknar med att man kommer kunna spara 2,5 miljoner kronor per år på förändringen.

Kristian Vramsten, M, är kommunstyrelsens ordförande i Mölndal. Han säger till Mölndals-Posten att det inte handlar om besparingar utan att man prioriterat så att seniorkortet bara ska kunna nyttjas av de som han menar behöver det mest.

– Många mellan 65 och 75 är aktiva och rörliga. De kör bil eller cyklar och behovet av ett seniorkort är helt enkelt mindre för dem, säger Vramsten till tidningen.

Vramsten menar att man från kommunens sida har förståelse för att pensionärer kan bli upprörda av beslutet.

– Det är inte mycket tröstande ord man kan säga. Vi i den grönblåa majoriteten har tagit ett beslut och detta blir effekten. Men vi försöker att på många andra sätt tillgodose alla Mölndalsbors bästa, även i denna åldersgrupp, säger han till tidningen.