Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slut med gratis snus och cigaretter inne på häktet

Häktet är beläget på polishuset i Göteborg, alldeles intill Gamla Ullevi.Foto: Lennart Rehnman.
Rastgård på häktet i Göteborg. Här är det tillåtet att röka.Foto: Kriminalvården

Under förra veckan delades det ut gratis tobak till de intagna på häktet i Göteborg.

Men nu får de cirka 300 brottsmisstänkta åter börja betala för snus och cigaretter.

”Någon mer gratis tobak är det alltså inte frågan om”, skriver Kriminalvården i ett mejl till GT.

Det var i fredags som GT avslöjade att man delade ut gratis tobak på häktet i Göteborg. Anledningen var att man i samband med en ny upphandling kommit på att den entreprenör som bedriver kioskverksamheten på häktet saknade tillstånd att sälja tobak.

Då beslöt häktets chef Malin Sparrström att dela ut tobak gratis till de intagna. 

Detta efter att ha konsulterat Kriminalvårdens huvudkontor, varifrån man uppgav att man var ”skyldiga att tillhandahålla tobak till vuxna klienter som använder det.”

Enligt Malin Sparrström har tobaken delats ut gratis sedan i onsdags i förra veckan.

Malin Sparrström, häkteschef.Foto: Kriminalvården

Minst 20 000 om dagen

Källor till GT hävdade att personalen tvingades ta upp beställningar för mellan 20 000 och 30 000 kronor om dagen och sedan dela ut den beställda tobaken.

– Därför beställer alla klienter tobaksvaror. De som inte nyttjar den själv säljer den vidare till andra intagna, sa källan.

Malin Sparrström menar dock att den siffran inte stämmer.

– Jag vet inte summan exakt, men det ligger mellan 10 000 och 12 000 per dag ungefär, säger hon.

Men nu ändras rutinerna på häktet. Kriminalvårdens presstjänst skriver i ett mejl:

”...från och med den här veckan så får Kriminalvården själva agera ombud för att förmedla tobak i häktet Göteborg, dvs klienterna betalar själva för sin tobak och Kriminalvården går och handlar. Någon mer gratis tobak är det alltså inte frågan om.”

Exakt när det sker är oklart.

– Vi delar ut gratis tobak i några dagar till, så det är ingen skillnad. Vi hoppas att vi kan återgå till att de får betala för sin tobak den här veckan. Det är det vi arbetar för, säger Malin Sparrström.

Annan lösning på anstalterna

Källor som GT varit i kontakt med i helgen uppger att det också saknats och saknas tillstånd att sälja tobak på de tre fängelserna i Högsbo, Sagsjön och Skogome.

– Men vi har löst det på ett annat sätt: Vi tar upp beställningar på tobaksvaror men de som beställer får betala för sitt snus eller sina cigaretter. Jag förstår faktiskt inte varför man delar ut det gratis på häktet och belastar skattebetalarna i onödan, sa en anställd på Skogome.

Kriminalvårdens presstjänst bekräftar också detta under måndagen, via ett mejl:

”När det gäller anstalterna Högsbo, Sagsjön och Skogome så saknar den nuvarande entreprenören tillstånd att sälja tobak, men där har man löst det på samma sätt som man nu kommer att göra på Göteborgshäktet. Alltså – de intagna får betala och Kriminalvården ombesörjer.”

Men så gjordes alltså inte på häktet i Göteborg från början.

– Det är olika förutsättningar. Det handlar om avtal de har. Det är rättsligt prövat, så att vi inte gör något som är fel. Och så tar vi fram rutiner rätt och riktigt, säger Malin Sparrström.

Grunden till problematiken ligger i en ny skärpt tobakslag. För att sälja tobak krävs ett tillstånd av kommunen vilket kostar pengar. 

Det är oklart hur länge kriminalvårdarna på häktet och de tre anstalterna behöver utföra merarbetet med att förse klienterna med tobak.