Slobodans skolhyllning blev viral – på Balkan

Slobodan Mufić är ursprungligen från Kroatien men bor nu i Sverige.
Foto: PRIVAT
Slobodans inlägg har blivit viralt – på Balkan.
Foto: SKÄRMDUMP

Slobodan Mufíc hyllade sin dotters Skövdeskola på Facebook.

Nu har inlägget blivit viralt och gillats tiotusentals gånger – på Balkan.

Men det verkar vara få som tror på Slobodans bild av det svenska skolsystemet.

– Många tror att jag ljuger, att jag bara hittar på, säger han.

Slobodan Mufíc och hans familj har bott i Skövde i drygt ett år. De kommer ursprungligen från Kroatien. Frun jobbar som läkare medan Slobodan läser svenska.

När det var dags för dottern att skolas in träffade Slobodan rektorn för skolan. Ett möte som han skrivit om på Facebook och som nu blivit viralt då flera tusen har delat inlägget och tiotusentals har gillat det. Svenska Dagbladet skrev först om händelsen.

I inlägget skriver Slobodan bland annat om det faktum att man får böcker och pennor gratis i skolan. Men också att skollunchen är gratis och att man inte behöver ta med någon matsäck.

Facebook-inlägg blev viralt

Facebook-inlägget har tagit snurr framför allt på Balkan. Men det är många som inte tror på Slobodans beskrivning av den svenska skolan.

– Många tror att jag ljuger, att jag bara hittar på, säger Slobodan och fortsätter:

– Några tror att jag hittade på bara för att jag har flyttat till Sverige och vill framhäva landet.

Slobodan Mufíc var inte beredd på uppmärksamheten.
Foto: PRIVAT

Även medierna på Balkan har tagit intryck av inlägget. Slobodan har intervjuats flera gånger sedan inlägget fick spridning.

– Jag har intervjuats av kroatisk tv. Jag har också gett intervjuer till alla större kroatiska medier. Man har ringt mig från Slovenien och stora delar av Balkan, säger han.

Inte beredd på uppmärksamheten

Varför har inlägget blivit så spritt, tror du?

– Jag tror att människor är känsliga för sådant som rör skolan och barnen. Nu är människor på Balkan medvetna om att skolsystemet inte är så bra som det kan vara, att det kan bli bättre.

Slobodan säger att han inte var beredd på den uppmärksamhet som inlägget nu fått.

– Nej, inte i mina vildaste drömmar hade jag kunna tro det. Jag trodde att några av mina närmaste vänner skulle diskutera inlägget för att sedan glömma det och gå vidare, säger Slobodan Mufić.