Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slipper fängelse efter sex med minderårig

Mannen hade sex flera gånger med den 14-årige flickan och langade även sprit till henne. Högsta domstolen river dock upp hovrättens fängelsedom och dömer i stället mannen till samhällstjänst.

En västsvensk 20-årig man genomförde ett tiotal samlag med en 14-årig flicka.

Trots det slipper han fängelse för sexuellt utnyttjande av barn.

Högsta domstolen river upp hovrättens dom och dömer i stället mannen till samhällstjänst.

En västsvensk man hade vid flera tillfällen samlag med en 14-årig flicka.

Mannen hade en relation med flickan och hade vid ett tiotal tillfällen samlag med henne - trots att han var fullt medveten om att hon var under 15 år.

Det var först när flickans föräldrar fått reda på att den då 20-åringe mannen även sålt sprit till den 14-åriga flickan och en kamrat till henne som relationen avbröts.

Dömd i tingsrätt och hovrätt

Mannen dömdes till fängelse för sexuellt utnyttjande av barn i tingsrätten. När han överklagade till hovrätten dömdes han på nytt för samma brott.

Han dömdes även för att ha sålt alkohol till minderåriga.

Men nu har Högsta domstolen rivit upp den fängelsedom som fastställts av både tingsrätt och hovrätt.

Detta trots att utgångspunkten för regleringen är att barn under 15 år har ett behov av ett absolut skydd mot alla sexuella handlingar och att det alltid är en kränkning av barnet att utsätta det för sexuella handlingar.

Mannens unga ålder en faktor

Bakom domen ligger att Högsta domstolen inte bedömer straffvärdet som tillräckligt stort eftersom åldersskillnaden mellan mannen och flickan inte var så stor samt att flickan var relativt nära åldern för sexuellt självbestämmande.

Man har även tagit hänsyn till gärningsmannens unga ålder samt att han liv ordnat upp sig.

Eftersom det heller inte finns särskild anledning att tro att mannen kan komma att begå brott på nytt väljer Högsta domstolen i stället att döma honom till samhällstjänst.