Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slåss för djur: "Fyller själen med glädje"

Göteborgaren och entreprenören Lars Jacobsson med sin hustru Ragnhild, på en av alla deras Afrikaresor. Paret ägnar sig bland annat åt att försöka rädda utrotningshotade djur.
Foto: Privat
Imire-reservatet i Zimbabwe föder upp och skyddar noshörningar som är villebråd för tjuvjägare på grund av sina eftertraktade horn. Här är Ragnhild och Lars Jacobsson på ett av sina besök i Imire. Varje noshörning har var sin vakt.
Foto: Privat
I somras var Ragnhild och Lars Jacobsson på maskeradbal hos prins Charles i London, ett evenemang som hölls till förmån för den utrotningshotade asiatiska elefanten. Nu ska paret Jacobsson arrangera en liknande gala i Göteborg - för att samla in pengar och informera om noshörningen.

GÖTEBORG. Göteborgaren och entreprenören Lars Jacobsson jobbade tidigare i oljebranschen. Nu satsar han och hustrun Ragnhild på ny teknik inom solenergi och på att rädda utrotningshotade djur.

- Vi vill bara ägna oss åt bra saker som tar vår värld i rätt riktning, säger Lars Jacobsson.

Fokus under kommande år ligger på en ny stor solenergi-fabrik i Göteborg - och Rädda Noshörningarna-projektet med bland annat en insamlingsgala på Clarion Hotel Post.

Lars och Ragnhild Jacobsson är Göteborgsparet som ägnar nästan all sin tid åt ideella projekt med inriktning på djur och natur runtom i världen. De säger själva att de är lyckligt lottade som har möjlighet att arbeta med de här frågorna.

- Vi är nog inte så unika i vårt engagemang. Jag tror att många skulle göra det vi gör om de hade möjlighet. Man måste ha resurserna och kunna disponera sin tid. Det har vi i dag, säger Lars Jacobsson, som bland annat arbetat med att bygga upp oljehamnen i Göteborg och med affärsutveckling.

"Fyller hela själen"

Paret Jacobsson bodde under några år på Franska rivieran men känner inte att livsstilen där är något som lockar.

- Vi tycker verkligen inte om det livet, säger Lars Jacobsson som tycker att det finns alltför många med både tid och resurser som inte gör något vettigt för världen.

- Det vi gör nu fyller hela själen med glädje, säger han.

Sålde alla företag

Under 2002 sålde paret Jacobsson sina företag för att ägna sig åt välgörenhet. De har gjort många resor världen runt till olika projekt som de stöttat, och startade sociala nätverket och ideella organisationen The Perfect World, som finns med hemsida på nätet och även på Facebook med nära 100 000 fans.

För att kunna satsa mer på de projekt som de stöttar köpte paret Volontärresor AB 2010 som drivs som ett icke vinstdrivande företag. Just nu arbetar de med 80 volontärprojekt i 23 länder.

Vill rädda noshörningar

Engagemanget för djur och natur har gjort att de skapat många internationella kontakter, och i somras hamnade Lars och Ragnhild Jacobsson hemma hos prins Charles och hans fru Camilla, hertiginnan av Cornwall, i London.

- Vi var där på en maskeradbal till förmån för den utrotningshotade asiatiska elefanten, berättar Lars Jacobsson. Det var fantastiskt trevligt, nästan overkligt. Och det som genomsyrade hela tillställningen var prinsens och hans hustrus genuina engagemang. Camillas bror Mark Shand står bakom organisationen Elephant Family och de stöttar honom i hans arbete.

Lars och Ragnhild Jacobsson har mycket på gång inför nästa år. Bland de mest utsatta av de utrotningshotade djuren hör noshörningarna och under 2014 kommer de att sätta allt fokus på att rädda just noshörningar.

Gala i Göteborg

Organisation The Perfect World står som arrangör för en stor gala i september 2014 på Clarion Hotel Post i Göteborg, tillsammans med Petter och Gunhild Stordalen. Syftet är att samla in pengar och öka kunskapen om noshörningen som får vara "ambassadör" för utrotningshotade djuren.

Djuren skjuts för sina betar

Noshörningarna hotas av utrotning genom att de skjuts för sina eftertraktade betar och ofta lämnas att dö en plågsam död. Betarna mals ner till pulver som anses hälsobringande i flera asiatiska länder.

- Det är dyrare än guld och alla blir mutade i jakten på noshörningar. Det är ett jätteproblem, säger Lars Jacobsson.

Hoppas på celebra gäster

Tanken är att under 2014 samla in så mycket pengar som möjligt till Imire-reservatet i Zimbabwe där noshörningar föds upp i en säkrare miljö. Varje noshörning har en egen vakt. Man arbetar även med utbildning och tar emot volontärarbetare. Centret är beroende av donationer.

Till insamlingsgalan i september på Clarion Hotel Post i Göteborg kommer flera prominenta personer att finnas på gästlistan, bland andra just djurrättskämpen Mark Shand.

- Vi räknar med både kungligheter, konstnärer och människor från näringslivet, berättar Ragnhild Jacobsson. Men vi vill inte att det bara är människor med en titel och tjock plånbok som kommer och vill bidra, de ska ha ett varmt hjärta också.

- Vi arbetar även för att Kristin Davies från Sex and the City ska komma till Göteborg. Hon är mycket engagerad i djurrättsfrågor, liksom skådespelaren Tom Hardy som också kommer att bjudas in.

Verkar för miljön

Paret hoppas också på att kunna arrangera en konferens kring frågor om skydd för utrotningshotade djur i samband med galan.

Lars Jacobsson säger att han efter många år i oljebranschen nu vill verka för en bättre miljö och satsa på verksamheter som leder dit.

Han är också ägare till solkraftföretaget United Sun systems som planerar att bygga en stor fabrik i Göteborg för tillverkning av solkraftsanläggningar. Något som skulle kunna innebära tusentals jobb. Kraftverken byggs med ny teknik som utvecklats i Halmstad.

"Oljan och bilarna är framtiden"

Vd för företaget är Joachim Hjerpe, tidigare Volvo Lastvagnars Kina-chef. Han kommer också att bli delägare.

Dagens Industri skrev nyligen om United Sun System vars första beställningar på solkraftverk kommer från miljardärerna Richard Branson och Henry Jarecki på brittiska Jungfruöarna.

- Oljan och bilarna är ju stora bovar för miljön, framtiden ligger i något annat, säger Lars Jacobsson.

Djurrättsaktivister

■■ Namn: Ragnhild och Lars Jacobsson.

■■ Ålder: 47 och 48 år.

■■ Bor: Järkholmen utanför Göteborg.

■■ Familj: En son, 21 år, och en dotter, 23 år, samt två hundar.

■■ Yrke: Entreprenörer och djurrättsaktivister. Driver ideella organisationen The Perfect World. Ägare till bolaget Dynamic Holding, som omfattar företagen Bohus Malmöns Marina, United Sun System, Volontärresor AB och Dynamic Group, ett företag inriktat på marknadsföring och affärsutveckling inom it.

■■ Aktuella: Arrangerar en stor gala i Göteborg till förmån för utrotningshotade djur hösten 2014. Planerar bygga en stor solenergi-fabrik i Göteborg.


■ Utrotningshotade noshörningar

■■ Noshörningar har funnits på jorden i 60 miljoner år. Under miocentiden (för cirka 20 miljoner år sedan) fanns hela 30 noshörningsarter. I dag finns det fem arter och alla är utrotningshotade.

■■ Afrikas noshörningar finns främst i Sydafrika, Zimbabwe, Namibia och Kenya. Bara i år har omkring 600 noshörningar dödats i Sydafrika.

■■  Största hotet mot noshörningen är efterfrågan på dess horn, vilket är det som tjuvjägarna riktar in sig på.

■■ Pulvriserat horn används i traditionell kinesisk medicin och anses bota en rad sjukdomar. Men hornet består endast av kompakta fibrer av keratin vilket liknar människans naglar. Noshörningshorn används även som skaft på knivar med mera.

■■ Internationell handel med noshörningshorn är förbjuden.

Källa: Världsnaturfonden, WWF