Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Släpptes i torsdags – misstänks nu för mord

Den man som söks av polisen som misstänkt för mordet på öppen gata i Partille i går kväll släpptes så sent som i torsdags på fri fot. Foto: Robin Aron
Åklagare ville då få mannen häktad för en serie brott. Bland annat ska mannen ha kört på en polisman. Foto: Robin Aron
Den eftersökte mannen är straffad vid en mängd tidigare tillfällen. Bland annat för grova våldsbrott. Foto: Robin Aron
Den eftersökte mannen är anhållen i sin frånvaro. Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Den man som söks av polisen som misstänkt för mordet på öppen gata i Partille i går kväll släpptes så sent som i torsdags på fri fot.

Åklagare ville då få mannen häktad för en serie brott med hänvisning till hans många återfall i kriminalitet.

Men tingsrätten valde att släppa honom fri.

Det var strax före klockan 18 på måndagen som polisen larmades om att en person beväpnad med någon form av tillhygge sprang runt i ett bostadsområde i Partille.

I närheten av platsen, liggandes mitt på gatan, påträffade polisen senare en man i 40-årsåldern mycket svårt misshandlad. Mannen avled senare på sjukhus av sina skador.

Nu kan GT berätta att den man som polisen nu misstänker - och som är anhållen i sin frånvaro efterlyst för mord alternativ dråp - satt bakom lås och bom så sent som i torsdags.

Då begärde åklagaren Gustav Nyström mannen häktad misstänkt för en serie brott. Mannen har flera pågående mål, bland annat vapenbrott och våld mot tjänsteman sedan han med en stulen bil kört på en polisman, och det var just risken för fortsatt brottslighet som fick åklagaren att vilja ha honom häktad.

Men tingsrätten valde att släppa honom fri.

Risk för forsatt brottslighet

– Det var en häktningsförhandling mot honom och tingsrätten ansåg att det inte var proportionerligt med häktning av honom, säger åklagaren Gustav Nyström.

Vilka skäl var det du angav för häktning?

– Risk för fortsatt brottslighet.

Gustav Nyström är också förundersökningsledare för mordet i Partille. Där har han fattat ett beslut om att anhålla en person såsom misstänkt för mord alternativt dråp.

Enligt flera av varandra oberoende källor rör det sig om den i fredags frisläppte mannen. Men det vill inte Gustav Nyström bekräfta.

– Jag har ingen kommentar till om han misstänks för nya brott. Jag leder en förundersökning angående en händelse i Partille, där råder förundersökningssekretess.

Uppgörelse med kniv

Den eftersökte mannen är straffad vid en mängd tidigare tillfällen. Bland annat för grova våldsbrott. Han var själv utsatt för en mycket svår knivskärning för några veckor sedan som beskrivs som en uppgörelse. Den knivskärningen var skälet för att tingsrätten valde släppa honom fri vid häktningsförhandlingen i fredags. I häktningsprotokollet står det

"Han har fått allvarliga knivskador i januari och får läkarvård för detta. Han har behov av fortsatt läkarvård vilket allvarligt skulle försvåras om han blir häktad."

Charlotte Bokelund är målsägandebiträde för den efterlyste mannen i utredningen där denne själv är brottsoffer.

Den utredningen rör försök till mord.

– Det var livshotande skador för honom, han fick en avskuren ven i halsen. Hade det varit en artär i stället hade han varit död, säger Charlotte Bokelund.

Den eftersökte mannen är anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för brottet. Det är den högre graden av misstanke.

Den mördade mannen är också känd av polisen sedan tidigare och är skriven på en adress i Göteborg.