GT:s reporter Diamant Salihu pratade med den släppte 24-åringen när han lämnade tingsrätten. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
GT:s reporter Diamant Salihu pratade med den släppte 24-åringen när han lämnade tingsrätten. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Släppte 24-åringen: Det har varit jobbigt

Publicerad
Uppdaterad
Här promenerar 24-åringen i frihet.
Efter misstankar om planerat terrorbrott och sedan mordplaner, släpptes han av domstolen.
- Det har varit jobbigt, säger han till GT.
I lördags kväll greps 24-åringen och tre kamrater av Nationella Insatsstyrkan utanför Centralen i Göteborg.
Samtliga anhölls misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Rubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord natten till den 11 september.
Efter gårdagens förhandlingar häktades tre av männen, mellan 23 och 26 år, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse av mord. Den fjärde, en 24-årig man, släpptes på fri fot eftersom bevisningen mot honom är för svag. Han är däremot fortfarande skäligen misstänkt för samma brott.
- Det finns ingen bevisning, det är allt jag kan säga, säger hans försvarare Björn Sjölander.
24-åringen gick raka vägen ut från häktningsförhandlingen. GT tog spårvagnen med honom hem där familjen väntade.

Samlad men trött

Han var samlad men väldigt trött. Tiden i arresten beskriver han som svår.
Det känns bra att bli fri, säger han.
Hur känns att få den här anklagelsen mot dig?
- Jobbigt, som jag sa. Jag känner mig förvånad att jag ens blivit gripen för det här.
Det var först under häktningsförhandlingen som han fick veta vad han misstänktes för, hävdar 24-åringen. Försvaret har starkt kritiserat att utredningen är så hemlig.
- Den är konstig, jag har protesterat mot hemlighetsmakeriet och vi har fortsatt yppandeförbud, säger 26-åringens försvarare Ulf Ahlstedt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER