När Felicia Jonsson och hästen Lindeman MB blev vettskrämda av en smitande Västtrafikchaufför kunde det allra värsta ha hänt. "Jag var väldigt rädd att Lindeman skulle bli påkörd", säger Felicia om händelsen. Foto: PrivatNär Felicia Jonsson och hästen Lindeman MB blev vettskrämda av en smitande Västtrafikchaufför kunde det allra värsta ha hänt. "Jag var väldigt rädd att Lindeman skulle bli påkörd", säger Felicia om händelsen. Foto: Privat
När Felicia Jonsson och hästen Lindeman MB blev vettskrämda av en smitande Västtrafikchaufför kunde det allra värsta ha hänt. "Jag var väldigt rädd att Lindeman skulle bli påkörd", säger Felicia om händelsen. Foto: Privat
När Västtrafikbussen oväntat startade blev hästen livrädd, kastade av Felicia och sprang till skogs. OBS; bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Tobias SandblomNär Västtrafikbussen oväntat startade blev hästen livrädd, kastade av Felicia och sprang till skogs. OBS; bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Tobias Sandblom

När Västtrafikbussen oväntat startade blev hästen livrädd, kastade av Felicia och sprang till skogs. OBS; bilden är tagen i ett annat sammanhang.

 Foto: Tobias Sandblom

Slängdes av sin häst – rasar mot bussföraren

Publicerad

När Felicia Jonsson, 25, i Lidköping var ute på en morgontur med hästen Lindeman MB höll det allra värsta på att hända.

När Västtrafikbussen oväntat startade blev hästen livrädd, kastade av Felicia och sprang till skogs.

– Jag var väldigt rädd att han skulle bli påkörd, säger Felicia som nu rasar mot Västtrafik:

– Det här kommer de få höra. Jag är så trött på trafikanter som inte respekterar hästar.

Det var på onsdagsförmiddagen som Lidköpingsbon Felicia Jonssons dag tog en högst dramatisk vändning. När hon var ute med hästen Lindeman MB skulle de passera en stillastående buss på en busshållplats.

Eftersom Felicia inte ville rida på vägen fick de gå i diket intill för att komma förbi.

– Jag tänkte att när det är en häst i närheten så vet en busschaufför hur en ska agera, säger hon.

Men när Felicia och Lindeman var halvvägs förbi startade bussen ändå.

– Det låter ju som en motorsåg, så hästen blev förstås livrädd, säger Felicia Jonsson.

Fick hästen över sig

Felicia Jonsson kastades av sin häst som slog huvudet i marken och landade ovanpå henne. Sedan sprang den i väg in mot skogen, i riktning Björnegården. Då befann de sig ungefär fem kilometer från hemmet.

– Busschauffören stannade och tittade några sekunder. Men han försökte inte hjälpa mig eller min häst, han öppnade inte dörren eller någonting. Sedan körde han i väg, säger Felicia.

Felicia försökte följa efter sin häst. Men trots hjälp från kompisar som kom till platsen kunde hon inte hitta Lindeman.

– Någonstans hoppades jag att han skulle hitta hem. Instinkten säger ju det. Men det är en stor väg att komma över på vägen dit, så jag var väldigt rädd att han skulle bli påkörd, säger Felicia Jonsson.

Skadad på benet

När hon kom till stallet kunde hon dra en lättnadens suck. Där väntade Lindeman. Han hade blivit hittad av bekanta som hjälpt honom över bilvägen.

Hästen mår bra efter omständigheterna, liksom Felicia.

– Men han är skadad på benet och halt och kan inte gå ut i hagen i dag. Och jag har fått min utrustning förstörd, säger hon.

"Västtrafik ska få höra en hel del"

Nu är nästa steg att låta en veterinär titta på Lindemans skador. Efter det tänker Felicia Jonsson gå vidare med det inträffade. Då är det dags att ta kontakt med Västtrafik, som hon håller som ansvarig för det inträffade.

– Jag kommer inte vara tyst om det här, Västtrafik ska få höra en hel del. Jag är så himla trött på trafikanter som inte har respekt för hästekipage, säger Felicia Jonsson.

Västtrafiks presstjänst välkomnar att Felicia tar kontakt om sitt ärende. Generellt menar företaget också att det är viktigt att busschaufförer tar hänsyn till djur på vägarna.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Dennis Jörnmark Callstam
Dennis Jörnmark Callstam

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER