Händelsen inträffade på Ikea Bäckebol i Göteborg. Foto: Anders Ylander
Händelsen inträffade på Ikea Bäckebol i Göteborg. Foto: Anders Ylander

Ledig polis skadad på Ikea – grep in mot tjuv

Publicerad

En ledig polisman fick plåstras om med skärskador efter ett tumultartat ingripande på ett Ikea-varuhus i Göteborg.

En man har gripits misstänkt för hot mot tjänsteman och grov stöld.

– Den lediga polismannen följde efter två misstänkta tjuvar till entrén. När han och en till person ingrep uppstod tumult, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Den andre misstänkte tjuven är fortfarande på fri fot.

Det var vid klockan 13.16 som larmet kom om ett slagsmål på Ikea Bäckebol i Göteborg.

– Tre personer slåss och det är oklart om tillhyggen använts. Sen ska en av dessa personer ha stuckit från platsen, sa polisens presstalesman Thomas Fuxborg direkt efter att larmet kommit in.

Det visade sig senare vara ett polisingripande mot två misstänkta ficktjuvar på varuhuset. En ledig polisman hade fattat misstanke om de två männen och följde efter dem ut mot entrén. Där uppstod tumult och den lediga polismannen fick en skärskada i handen.

Vad som orsakade skärskadan är inte känt i nuläget, men i den första larmrapporten till SOS Alarm talas det om att någon form av tillhygge använts.

– Det rör sig om ett rent brottsfall. Det är två personer som har gjort ett stöldförsök, ficktjuvar, säger Jakob Holmström, pressansvarig vid Ikea Sverige.

Stökigt på platsen

Enligt ett vittne ska det ha varit stökigt på platsen där bråket ägde rum.

– Vi satt på restaurangen och åt när vi plötsligt hörde en massa gap och skrik.

Vittnet fortsätter:

– När jag tittade ner såg jag att en person åkte ner i backen av en privatperson, som tog en bra sving. Han såg ut att ha något i handen för det kom blod, om han skadade sig själv eller inte, det vet jag inte. Sen kom Ikea:s personal och försökte dölja den skadade mannen. De tog fram en sjukvårdsväska och plåstrade om den skadade personen.

"Har nåtts av händelsen"

Ikeas presstjänst bekräftar att "en händelse" med flera personer inblandade har ägt rum. De betecknar det hela som ett renodlat brottsärende, som rör misstänkta ficktjuvar.

Enligt Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea Sverige, har de haft fall med ficktjuvar, men inte i någon större utsträckning

– Det har inte varit nämnvärt mycket. Det är klart att vi blir drabbade som alla andra men inget som har eskalerat, säger Jakob Holmström.

Händelsen har inte påverkat varuhusets verksamhet, enligt Jakob Holmström.

– Vi har öppet som vanligt.

Det är åtta månader sedan som en man högg ihjäl två personer på Ikea i Västerås. Ikea hänvisar till polisen för vad som skett på varuhuset i Bäckebol men Jakob Holmström vill ändå understryka att det inte går att dra några paralleller.

Åtta månader sedan Västerås

– För oss är det väldigt viktigt att lugna kunder och medarbetare på plats. Det var en oerhörd tragedi i Västerås med tanke på utgången. Jag vill inte dra några som helst paralleller, Jag ser inga likheter, säger Jakob Holmström.

Den gripne är en man i 50-årsåldern. Han misstänks för grov stöld och hot mot tjänsteman.

– Den gripne har förts till sjukhus. Han är diabetiker och ska få en insulinpruta innan vi kan höra honom, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Den andre misstänkte ficktjuven var vid 15.30-tiden fortfarande på fri fot.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER