Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slaget mot Jeanettes butik – efter stora skylt-missen

”Nu har vi ingen skylt längre. Det är som att det inte finns en Team Sportia-butik i Tranemo längre”, säger Jeanette Strömqvist.
Foto: Privat
Butiksägarna Jeanette Strömqvist och Malin Lidén har nu fått täcka över skyltarna utanför butiken.
Foto: Privat

När Team Sportia-butiken bytte skylt fick de en tråkig överraskning från kommunen i mejlkorgen.

Nu tvingas butiken ha skylten övertäckt – annars kan det stå dem dyrt.

– Det är ju tråkigt om det är så hela sommaren, säger butiksägaren Jeanette Strömqvist.

24 000 kronor. Så mycket kan skyltbytet komma att kosta för Team Sportia-butiken i Tranemo.

Det var tidigare i vår som butiken bytte ut sin skylt mot en ny logga. Butiksägaren Jeanette Strömqvist berättar att hon inte trodde det skulle vara något problem att byta ut skylten då det hade bygglov för den gamla, som Borås Tidning tidigare skrivit om.

– Vi trodde att man kunde byta logga, skylten är ju i exakt samma storlek. Men det kunde man tydligen inte, säger Jeanette Strömqvist.

24 000 i böter

Två dagar efter att skylten bytts ut damp det ner ett mejl i inkorgen från kommunens bygglovsenhet. Jeanette informerades om att skylten var väsentligt ändrad och att butiken riskerade att betala en avgift på nästan 24 000 kronor. 


LÄS MER: Det otroliga felet på kommunens skylt


Det är mycket pengar för den lilla butiken där bara tre personer arbetar.

Jeanette berättar att de har sökt nytt bygglov, och för att slippa betala de 23 660 kronor som har de täckt över skylten i väntan på att de ska få det nya bygglovet.

– Nu har vi ingen skylt längre. Det är som att det inte finns en Team Sportia-butik i Tranemo längre. Det känns riktigt tråkigt. Om någon åker förbi samhället så ser man inte att det finns en sportbutik om man inte vet om det.

Skylten på bilden är från en annan Team Sportia-butik.
Foto: DAVID HÅRSETH DAGSMEDIA

”Tråkigt om det är så hela sommaren”

Hon vet inte hur lång tid det kommer ta att få det nya bygglovet, men är orolig över att semestertider kan göra att det tar längre tid.

– Det är ju tråkigt om det är så hela sommaren, och det kommer turister och skylten är övertäckt.

Byggloven i Tranemo sköts av Tranemos och Ulricehamns gemensamma samverkningsnämnd. När en skylt förändras kan det kräva bygglov, förklarar Patrik Mårtensson, enhetschef på bygglovsenheten i Ulricehamn, för Borås Tidning.


LÄS MER: Fortkörare frias efter klantiga skylt-tabben


Han förklarar att det är en bedömningsfråga vad som ses som en väsentlig förändring, skriver BT.

– Grunden är att det är bygglovspliktigt om man vill sätta upp en ny, flytta eller väsentligt ändra en skylt. I vår bedömning av ärendet har vi kommit fram till att de gjort en väsentlig ändring av skyltarna, säger Patrik Mårtensson, enhetschef på bygglovsenheten i Ulricehamn, till Borås Tidning.

Om butiken behåller skylten övertäckt tills bygglovet beviljats så kan de slippa att betala sanktionsavgiften, skriver BT.