Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyltmannen: Det är inte mina trafikskyltar

Foto: Pernilla Wahlman

Två mystiska trafikskyltar med okänd avsändare.

Kan det vara konstnären Mikael Richter som ligger bakom? Han gjorde liknande skyltar på 90-talet – men känner inte till de i Göteborg.

– Men det låter som att de är gjorda i min anda, säger Mikael Richter, 51.

På måndagen skrev GT om de nyligen upptäckta trafikskyltarna i Masthugget där det står "Barnarbete" och "Du är vacker och duger som du e".

Skyltmakaren är ännu okänd – men kanske har de med Stockholmskonstnären Mikael Richter att göra? Han gjorde skyltar med positiva budskap på 90-talet, och i dag står de i bland annat Umeå och Stockholm.

"Gjorda i min anda"

– Jag har gjort en del trafikskyltar och det låter som de är gjorda i min anda. Men det är inte jag som gjort de som är i Göteborg, det enda som är aktuellt där nu är en tunnel till vägen under Röda sten som är belyst som en vattenspegel, säger Mikael Richter, som dock tycker det är kul att skyltarna dykt upp i staden.

– Det är väl toppen. Det är jättekul!

Vet du vem som ligger bakom skyltarna?

– Jag vet inte, men det finns två inriktningar. Eftersom jag är en konstnär som gör den obestämda konsten, så signerar jag den och tar konsekvenserna. Den debatten som följer är en del av konstverket. Sedan finns det Street art-falangen som anser att man vinner på att vara anonym, förklarar han.

Skaparen okänd

Kanske vill skaparen av skyltarna i Masthugget inte synas alltså. Men syftet är nog gott, tror Mikael Richter.

– Det var väl för mig att man ska komma strosande runt gathörnet och mötas av det. Jag tänkte att det leder till lite tankar och funderingar och förhoppningsvis blir någon på gott humör av det, säger han.


Jakten på konstnären fortsätter. Vet du vem det kan vara som ligger bakom skyltarna? Hör av dig till GT och berätta på tips@gt.se, eller med ett sms till 71717.

Mikael Richter:

Mikael Richter, född 1963 i Västerås, är en svensk konstnär som arbetar med konst som bryter mot traditionen. Hans konst finns ofta att beskåda i det offentliga rummet, och han har bland annat studerat på Umeås konsthögskola.

1997 stod Mikael Richter åtalad efter att ha uppfört "Pusshållplatser". Han polisanmäldes av gatukontoret i Stockholm, men frikändes. Skadeståndskravet drogs tillbaka och konstverket som gatukontoret asfalterat över återupprättades.