Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyltar ska stoppa spridning av fruktad svinpest i Väst

Den afrikanska svinpesten kan ta död på både vildsvin och tamgrisar.Foto: JOHAN JÄRUP / KVP

Nya skyltar har satts upp på rastplatser i Västsverige.

På skyltarna varnas turister för att slänga matrester i naturen.

Anledningen är att Jordbruksverket vill minska risken för att den fruktande afrikanska svinpesten sprids i Sverige, då den kan ta kål på både vildsvin och tamgrisar, skriver P4 Skaraborg. 

I sommar kan turister i Västsverige mötas av obekanta skyltar på rastplatserna.

På skyltarna, som innehåller instruktioner på flera olika språk, uppmanas besökarna att undvika att kasta matrester i naturen.

Anledningen är att resterna kan sprida afrikansk svinpest, något som kan döda både tamgrisar och vildsvin.

Smittan är dock helt ofarlig för människan.

Viruset sprids av matrester

Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, säger till P4 Skaraborg att det är fel att tro att djuren gynnas av matresterna.

– Om man slänger en korvmacka i skogen och tänker att ”den kan räven få” så kan det bli väldigt fel. Finns viruset i matresterna kan vildsvinen i skogen bli sjuka och sprida vidare. Därför måste vi bekämpa sjukdomen, säger hon till P4.

Enligt Cedersmyg finns smittan framförallt i Polen och i de baltiska länderna.

Totalt ska 130 skyltar sättas upp innan satsningen är slutförd och man räknar med att de ska stå kvar i flera år framöver.

Jordbruksverket vill också ha hjälp från privatpersoner om man hittar dödar vildsvin i naturen.

– När man stöter på självdöda vildsvin i skogen så är det viktigt att man rapporterar det till myndigheterna som hanterar sånt här, säger Cedersmyg till P4 Skaraborg.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning. Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.