Skyltar ska driva bort tiggare från stationer

Eftersom Göteborgs centralstation har vakter kommer några skyltar inte att sättas upp för att få bort tiggare och hemlösa.
Foto: Lennart Rehnman
Ingegerd Dotevall, 50+, sjuksköterska, Munkedal:– Nej, jag tycker inte man ska förbjuda det. Därför lite värme är väl det minst man kan bjuda på när de inte ens har tak över huvudet.
Foto: Anders Ylander
Linus Ohlsson, 24, frilansmusiker, Falun:– Jag tycker inte det är jättebra, de är människor så de borde få värma sig som vem som helst annars.
Foto: Anders Ylander
Ida Gillner, 28, föräldraledig, Göteborg:– Det låter helt befängt. Alla har rätt att befinna sig i offentliga lokaler.
Foto: Anders Ylander
Rebecca Arnljung, 26, student, Göteborg:– Jag tycker det låter dåligt. De borde få vara där inne helt enkelt.
Foto: Anders Ylander
Anders Löfgren, 57, samordnare, Helsingborg:– Det har jag förståelse för att man vill genomföra. Man får tala om för dem genom väktare att hålla rent.
Foto: Anders Ylander

Under hösten har klagomålen ökat på att tågstationer runtom i Sverige inte är tillgängliga för resenärerna.

Detta efter att tiggare och hemlösa använder stationerna som värmestugor och nu ska skyltar som förbjuder detta sättas upp.

– Stationerna och stationsservicen är i första hand till för resenärerna, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen, som äger fastigheterna.

Klagomålen handlar om bänkar som används som sovplatser och toaletter som duschplatser. Nu börjar Jernhusen, som äger cirka 55 stationer runtom i Sverige, att sätta upp skyltar på sina stationer där det inte finns vakter. På Göteborgs centralstation finns vakter och där blir det inga skyltar.

– På alla stationer har vi ordningsregler som utgår från ordningslagen i Sverige, säger Cecilia Granath, ansvarig PR och press på Jernhusen. I västra Sverige handlar det om ett tiotal stationer.

Skyltarna som nu sätts upp är förtydliganden av ordningslagen och Jernhusen har börjat med Linköpings station.

– Nu ska vi se över hur vi fortsätter den här utrullningen, säger Cecilia Granath. Det vi ska göra är att se över formuleringen för det handlar inte om att vi ska avhysa uteliggare så drastiskt. Vi förstår att de har en svår situation och det vi gör är att skapa en trygg, säker och trevlig station för resenärerna så att de kan utnyttja de tjänster som de har behov av.

Samarbetade med kommunen

I Linköping sökte Jernhusen samarbete med kommunen när det kom väldigt många människor till stationen och använde den. Detta har även skett på några andra orter och resultatet har blivit bra.

– Vi hittar på olika åtgärder för att hjälpa de här människorna, säger Cecilia Granath. Vi på Jernhusen är ett fastighetsbolag och har ansvar för järnvägsstationer, vi måste prioritera detta. Vi kan inte göra mer och det är då vi samtalar med kommunerna och kommer fram till att de skaffar härbärgen. Även Trafikverket har problem med att folk sitter på perrongerna och tar sig in i på deras väntkurer.

Ska förtydliga regler

De skyltar som eventuellt kommer upp ska förtydliga de ordningsregler som gäller.

– De ska inte kunna misstolkas på något sätt vad som gäller på en station, säger Cecilia Granath. Det är en offentlig plats och det är många personer som vistas i den. Det är viktigt att alla kan ta sig fram på en tågstation, som barnvagnar, rollatorer och liknande.

Reglerna som gäller är att man inte får ligga på bänkarna, de är till för sittande resenärer. Man får inte ligga på golvet för då är man i vägen. Man får heller inte åka inlines eller skateboard inne i stationerna.

– Vår ambition är att synliggöra att det här är det som gäller, säger Cecilia Granath.