Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyllde rattfylla på Mållgan - nekas ersättning

23-åringen blev av med körkortet efter en misstänkt rattfylla. Men friades i tingsrätten efter att skyllt på Mållgan - en 120 centimeter lång man med hår till knäna. 

23-åringen ville sedan ha över 100 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst, men justitiekanslern säger nej.

Det var sommaren 2006 som den då 21-årige mannen greps av polis misstänkt för rattfylleri efter att kört runt på gatorna i Sunne. En uppmärksam polisman lade märke till bilen, som han kände igen sedan tidigare. När bilen svängde in vid en bensinstation följde han efter. När han kom ifatt bilen stod 23-åringen utanför.


"Mållgan körde"

 Enligt Värmlands Folkblad ska mannen i förhör ha berättat att "Mållgan", som enligt 23-åringen var den som körde bilen, redan hade hunnit smita från platsen. Mållgan ska vara 120-130 centimeter lång, ha haft långt hår till knäna, burit vita byxor och brutit på norska.


Får ingen ersättning

 23-åringen hade vid det aktuella tillfället 1,25 promille alkohol i blodet men eftersom det konstaterades i domen att berättelsen i vissa delar gav utrymme för tvivel så friades han.

 Efter den friande domen krävde 23-åringen 123 520 kronor i skadestånd av justitiekanslern (JK) för det halvår han inte kunde köra lastbil eftersom hans körkort blev indraget.

 JK avslår dock mannens begäran om ersättning. Enligt JK:s bedömning fanns det sannolika skäl att tro att 23-åringen gjort sig skyldig till ett trafiknykterhetsbrott och det var därför rätt att återkalla hans körkort. ”Varken polisen eller länsstyrelsen kan därmed anses ha gjort sig skyldig till någon sådan uppenbar felbedömning som förutsätts för att staten i ett fall som detta ska bli skadeståndsskyldig”, står det i beslutet.