Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyhöga gifthalter – nu varnas invånarna

Nu går Öckerö kommun ut och varnar invånarna för de giftiga resterna efter påskbrasorna.
Foto: Ingegerd Bergquist

Ingen påsk utan påskbrasor i Öckerö kommun.

Men nu går kommunen ut och varnar för skyhöga värden av gifter i marken till följd av eldningen.

Särskilt farligt är det för barn och hundar.

Påskbrasor i Öckerö kommun är en gammal tradition som fortfarande lever kvar och det finns fler brasor på de olika öarna i kommunen. Där eldas allt från ris till däck, spillolja och andra miljöfarliga ämnen. Det är de sistnämnda produkterna som kommunen nu vill stoppa.

Det har nämligen visat sig att det finns skyhöga halter av bly och andra miljöfarliga ämnen på de ställen man brukar elda påskbrasorna. Halterna är så höga som 7400 milligram per kilo i jorden, jämfört med gränsvärdena för att få bygga ett nytt hus, som är 50 milligram per kilo.

Mångårig tradition

Nu går Öckerö kommun ut och varnar för de farliga platserna och man avråder från att överhuvudtaget vistas där. Framförallt gäller detta barn och hundar. Marken är så kraftigt förgiftad att det är en akut hälsofara att röra sig på platsen.

Man bör även tänka på detta om man bor granne med en eldningsplats, att gifterna kan hamna i trädgården eller att svampar i närheten av eldningsplats också är giftiga.

Kommunen vill inte förbjuda den mångåriga traditionen men man uppmanar invånarna att tänka på vad man lägger på sin påskbrasa och inte lägga däck, spillolja och andra miljöfarliga ämnen där. Under påsken i våras uppmanades invånarna att stänga fönster, dörrar och ventiler, vilket med facit i hand var en helt korrekt bedömning med tanke på den höga gifthalten.

Inför nästa påsk kommer kommunen, polisen och andra myndigheter att samarbeta för att komma tillrätta med problemet.