Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skygga kändisälgen siktad igen i Torreby

Kärt återseende. Naturfotografen Ingemar Persson har följt den vita älgen i fem år. Halv fyra på söndagsmorgonen fick han syn på den igen.
Foto: Ingemar Pettersson Ipnaturfoto.S

Den uppmärksammade vita älgen i Torreby i Munkedals kommun lever och mår bra.

Naturfotografen Ingemar Pettersson har följt den under lång tid och fick ett nytt magiskt möte på söndagsmorgonen.

– Det var en spöklik känsla. Det känns konstigt med en vit älg, säger han.

Ingemar Pettersson i Uddevalla har följt den vita älgen i fem år, vilket GT tidigare skrivit om. Älgen har blivit något av en skygg kändis och rör sig i området Torreby väster om E6 i Munkedal. Den senaste tiden har den varit spårlöst borta.

– Den har varit borta från älgjakten och genom hela vintern, säger Ingemar Pettersson.

Senaste mötet hade Ingemar Pettersson tidigt i våras när han och en filmare letade efter älgen för SVT:s räkning. Då fick de bara en skymt på långt håll i dåliga förhållanden.

Den vita älgen har ett begränsat område att röra sig på eftersom E6:ans viltstängsel hindrar den från att nå Dalslandsskogarna.

– Konstigt nog kan den ändå bara försvinna långa, långa perioder.

"Jag hade tur"

Ingemar Pettersson har sedan dess letat två-tre gånger i veckan. Och klockan halvfyra på söndagsmorgonen såg han den vita älgen på nytt.

– Jag satt på ett ställe som jag vet att älgarna passerar. De har vissa stråk som de vandrar på och söker föda. Oftast händer det ingenting, men jag hade tur att den kom, säger han.

Det var dimma och älgen gick där och käkade.

– Den åt för fullt. Det var jättekul att se den. Jag har sett den väldigt, väldigt många gånger, men den är väldigt svår att se, så varje gång är det extremt tacksamt. Det var en spöklik känsla. Det känns konstigt med en vit älg.

Mycket ovanlig

Vita älgar är mycket ovanliga i de här trakterna, enligt Ingemar Pettersson.

– I de södra delarna av landet är den nog helt unik. Det finns en liten stam inne i de värmländska skogarna. Annars tror jag denna är unik.

Den vita älgen verkade ha det gott.

– Den är riktigt pigg och rask och mår jättebra. Hornen växer som det knackar på den.