Ett våldsamt regnoväder ställer till med stora problem i Jönköping. Foto: LäsarbildEtt våldsamt regnoväder ställer till med stora problem i Jönköping. Foto: Läsarbild
Ett våldsamt regnoväder ställer till med stora problem i Jönköping. Foto: Läsarbild
Regn och hagel har gjort så att flera Foto: LäsarbildRegn och hagel har gjort så att flera Foto: Läsarbild
Regn och hagel har gjort så att flera  Foto: Läsarbild

Översvämningar efter regnkaos

Publicerad

Ett våldsamt regnoväder ställde till med stora problem i Jönköping under onsdagseftermiddagen.

Flera källare svämmade över och det finns uppgifter om att vattenplaningar orsakat trafikproblem på flera håll.

– Vi har ovädret rätt över stan just nu och jag har redan fått in fyra larm om översvämmade källare, berättade Robert Roslund, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping vid 16.30.

– Det är ett ganska stort område som kan drabbas av lokala urladdningar under kvällen, säger Roar Inge Hansen, meteorolog.

Det var ett skyfallsliknande regn som ställde till stora problem i norra Småland under onsdagseftermiddagen.

– Tidigare hade vi stora trafikproblem med regnet på E4 nordost om Jönköping, men nu är det stan som drabbas, konstaterade Roslund.

Det var extrem nederbörd som drabbade Jönköping. Utöver regnandet var det inslag av åska och hagel.

– Det kom en kraftig skur med lite hagel och bara forsade ned vatten längs gatan. Det var betydligt mer än vad dagvattenbrunnarna klarade av att hantera så jag och mina grannar fick gå ut och sopa undan vatten, berättar Jönköpingsbon Eric Hultberg.

Pumpar källare

Vi har fått rapporter om att billarm gick i gång utan annan orsak än vädret.

Och vattnet rann alltså i strida strömmar så att källare översvämmades.

– Vi har fått in fyra larm, hittills, men jag räknar kallt med att detta bara är början, sa Robert Roslund.

Räddningstjänsten var ute och pumpade källare. Man satte också in luftavfuktare på utsatta ställen.

Värst verkade ovädret ha slagit mot stadsdelen Bymarken.

Olycka på E4

Tidigare under onsdagen låg regnovädret längre österut och i trakterna av Gränna inträffade en olycka på E4 som enligt polisen berodde på vattenplaning.

– Patrullen som åkte till olyckan rapporterade att det var väldigt halt på grund av vatten på vägbanan, sen om själva olyckan berodde på vattenplaning vet vi inte säkert, sa Hanna Andersson, polisens presstalesperson i region Ost. 

Andersson berättade också att man fått ett larm om att ett större område på och kring Saabs lokaler på Slottsgatan i Jönköping drabbats av översvämning.

– Jag kan bekräfta att vi varit på Saab och bland annat pumpat ur ett hisschakt där, sa Roslund klockan 16.45.

Stort område med åska

Ovädret i Jönköping var lokalt och pågick inte så länge, men fler ställen kan drabbas under onsdagskvällen.

– Vi har ett ganska brett område över Sverige från norr om Vänern och ner mot Kalmar där det finns inslag av åska. Det rör sig sakta mot sydost och det finns risk för fler urladdningar inom detta område.

– Men det försvagas sakta och kommer nog att lösas upp under sena kvällen, säger Roar Inge Hansen, meteorolog vid Väderinstitutet Storm.

Ovädret ställer också till problem i tågtrafiken. Ett signalfel till följd av olyckan gör att tågen på sträckan Falköping-Jönköping-Nässjö körs med reducerade hastighet under onsdagseftermiddagen. Problemen beräknas vara lösta senare i kväll.

 

LÄS OCKSÅ: Än finns det hopp om en regnfri midsommar

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER