Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyddsstopp på Kungälvs sjukhus: ”Sista utväg”

Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

På grund av underbemanning satte tre olika fackförbund in skyddstopp på tre avdelningar på Kungälvs sjukhus.

– Det handlar inte om arbetsmiljö längre det handlar om att man äventyrar patientsäkerheten varje dag, säger en medarbetare på sjukhuset. 

Det var under onsdagseftermiddagen som fackförbunden Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet varslade om skyddstopp för överbeläggningar och underbemanning på tre av sjukhusets avdelningar. 

Arbetsgivarens tidsfrist för att presentera åtgärder löper ut i dag, så klockan 13 möttes facken och sjukhusledningen. 

– Vi avvaktar med fler uttalanden till mötet är avslutat och vi vet mer. Skyddsstopp är en en sista utväg som ingen av oss vill behöva ta till. Frågan handlar om att arbetsgivaren måste hantera bemannings- och beläggningssituationen. Sjukhuset måste bemannas utifrån den faktiska beläggningen, säger Tommy Hanis, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna på Kungälvs sjukhus till Kungälvs-Posten

”Blev så hyllade ett tag”

En av medarbetarna beskriver situationen som ”ohållbar”. Flera av sjuksköterskans kolleger har slutat på grund av den höga belastningen. 

– Nästan alla har gått ner i tid sedan den intensiva coronapandemin. Och hur kan man inte förstå att något är fel när alla narkosläkare på ett sjukhus säger upp sig, nästan alla vårdenhetscheferna på avdelningarna och halva medicinläkarstaben. Bör man inte som ledning dra öronen åt sig? Nej, i stället läggs all fokus på annat. 

Det är vårdavdelningarna geriatrik, medicin och ortopedi som rörs av skyddsstoppet på grund av överbeläggning och underbemanning. 

– Hela världen är trött på pandemin men vi blev så hyllade där ett tag och trodde att politikerna skulle värna om oss. Nu är det precis som att politikerna inte tror vi behöver någon hjälp. Vi behöver inte mindre, vi behöver mer, säger sjuksköterskan som arbetar i verksamheten. 

– Det handlar inte om arbetsmiljö längre, det handlar om att man äventyrar patientsäkerheten varje dag. 

GT har under torsdagen sökt ledningen på Kungälvs sjukhus för en kommentar.

Under eftermiddagen skriver Josefina Brattö, kommunikatör på Sjukhusen i Väster, i ett mejl att varslet om skyddsstopp inte längre är aktuellt.

”Efter onsdagens beslut om att gå upp i stabsläge har ett antal åtgärder resulterat i att beläggningssituationen förbättrats på sjukhuset. Det varsel om skyddsstopp, dvs inget formellt skyddstopp, som lades är därmed inte längre aktuellt. Fortsatt dialog förs med huvudskyddsombuden om handlingsplan på kort och lång sikt”, står att läsa i mejlet.