Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddsstopp för gravid personal på Sahlgrenska

Gravida kvinnor löper 70 procent större risk att smittas av covid-19, enligt en ny amerikansk studie
Christine Marttila, ordförande på fackförbundet Kommunal, sektion SU Östra.
Foto: LO
Den aktuella avdelningen är en akutkirurgisk vårdavdelning på Östra sjukhuset.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Fackförbundet Kommunal har infört skyddsstopp för gravida medarbetare som passerat vecka 20 på en av Östra sjukhusets avdelningar. 

– Vi hoppas att arbetsgivaren tar ett helhetsgrepp och eliminerar riskerna som de gravida utsätts för, säger Christine Marttila, ordförande på Kommunal.

Den aktuella avdelningen är en akutkirurgisk vårdavdelning med snabba och stora flöden av patienter. 

– Arbetsgivaren har inte lyckats garantera att vårdkedjan är fri från covid-19. Gravida har exponerats för patienter som har visat sig vara coronasmittade, säger säger Christine Marttila, ordförande på fackförbundet Kommunal, sektion SU Östra. 

Minst en gravid anställd uppges ha blivit utsatt för coronasmitta vid flera tillfällen, och enligt Christine Marttila är Sahlgrenska medveten om problematiken.

– Hitintills har responsen inte varit bra. Skyddsombudet har påtalat riskerna vid ett flertal tillfällen, senast i går i en skriftlig begäran om åtgärder – men utan att få ett tillfredsställande svar. Då blir ett skyddsombudsstopp den sista utvägen, säger hon.

Skyddsstoppet gäller från och med torsdag eftermiddag.

”Följer regionala riktlinjer”

Sahlgrenska universitetssjukhuset säger i en skriftlig kommentar att saken hanteras enligt gällande regelverk och rutiner.

”Verksamheten använder skyddsutrustning enligt regionala riktlinjer, samt följer regionala riktlinjer för gravida medarbetare och screening av patienter för covid-19. Arbetsgivarens bedömning är att detta innebär att verksamheten erbjuder en god och säker arbetsmiljö”, skriver sjukhusets pressjour via mejl.

Högre risk för gravida

GP skrev i går att det sedan tidigare finns ett skyddsstopp på Sahlgrenskas intensivvårdavdelning för barn. Det är det andra skyddsstoppet på kort tid på den avdelningen, även i mitten av mars infördes ett stopp sedan skyddsombudet menade att arbetsmiljön var osäker för gravida.

– Arbetsmiljöverket kopplades in och gav skyddsombudet rätt. Och risken är ju inte mindre för att man tillhör ett annat fackförbund.

Studier har visat att gravida löper en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt och andra allvarliga komplikationer. Folkhälsomyndigheten uppmanar därför gravida, som befinner sig i vecka 20 till 36, att vara extra försiktiga. 

– Vi hoppas att arbetsgivaren tar ett helhetsgrepp och eliminerar riskerna som de gravida utsätts för, säger Christine Marttila.

SE MER:

Är det farligt att få covid-19 under sin graviditet? Kan man ta vaccin fast man ammar? Får barnet antikroppar av mamman?