Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skyddet mot falska fakturor är bedrägeri

Skydd mot bluffakturor i en månad ska enligt fakturan kosta 199 kronor, sedan tillkommer både moms och expeditionsavgift.
Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden
Företaget som skickat ut en faktura för skydd mot bluffakturor har en kontorsadress på Avenyn.
Foto: Sara Pettersson
Polisen varnar på sin hemsida för de oseriösa företagen.

GÖTEBORG. Företagen erbjuder skydd mot bluffakturor men ses av polisen som oseriösa aktörer.

– Nyttan av det där kan man diskutera. För det mesta är det onödigt för privatpersoner, säger Anders Olofsson, kriminalkommissarie på Nationellt bedrägericenter.

Ett av företagen som polisen nu varnar för har en kontorsadress på Avenyn i Göteborg.

Polisen varnar titt som tätt för bluffakturor. Det rör sig om alltifrån fortkörningsböter som man påstås ha dragit på sig under utomlandsresan, miljonarv från en släkting som bor utomlands eller en faktura för något du sägs ha beställt.

Nu har företag börjat dra nytta av detta. På marknaden finns nu en rad aktörer erbjuder skydd mot bluffakturor.

– Men det finns skojare i branschen, ganska många skojare. De skickar ut bluffakturor med ena handen och erbjuder skydd med andra handen, säger Anders Olofsson, kriminalkommissarie på Nationellt bedrägericenter.

Han säger att man inte kan skydda sig från bluffakturor.

– Det påstås från olika håll från oseriösa företag att jo de kan tillhandahålla ett skydd. Det kan vara så att de kan hjälpa till att bestrida fakturor, men det är inget skydd utan hjälp i den här jobbiga processen i efterhand.

Onödig tjänst

Att betala för denna tjänst kan därför ses som onödig.

– Jag skulle nog vilja hävda att om du vet vad som förväntas av dig, det handlar om att bestrida och göra det i rätt tid, gör du detta, vilket visserligen kan ta dig lite tid då ska du stå relativt säker, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.

Ett av företagen som erbjuder skydd mot bluffakturor och som polisen varnar för har skickat en faktura på 199 kronor för en månads skydd till en äldre kvinna.

– Det är den första fakturan man ser från det här företaget men vi har hållit koll på dem under en längre tid, säger Ludvig Isacsson, presskontakt på Förenade Bolag som samarbetar med polisen.

Nystartade

Hittills har de inte vänt sig till Västsvenskar, men Ludvig Isacsson tror inte att det är en omöjlighet att det kommer framöver.

– Den här verksamheten har precis startat upp. Och verksamhetens front är i Göteborg. Det innebär att de har en kontorsadress på Avenyn, de har ett 031-telefonnummer som de har som växeltelefonnummer och att det leder till personer som har varit skrivna lite utanför Göteborg. Men i själva verket så är det kopplingar till Malmö och Kristianstad.

Ludvig Isacsson tror inte att de har ett kontor på Avenyn.

– Vi tänkte gå dit och kolla. Jag tror att det är virtuella kontor. Du hyr en möjlighet att ta emot post på en adress som du egentligen inte sitter på, det är vad vi misstänker.

Kriminella kopplingar

Han säger att de personer som står bakom den här verksamheten har kopplingar till kretsen som stod bakom 118 108-målet, där man misstänktes för att ha tagit betalt för internetannonser och företagspresentationer som aldrig funnits i verkligheten.

Om man vet vilka det är som ligger bakom det här, varför stoppar man dem inte?

– De har inte gjort något fel än. Felet är så klart att de fakturerar för något som sannolikt inte existerar men det vet man egentligen inte ur ett rättsligt perspektiv förrän man väcker åtal för exempelvis misstankar om bedrägeri. För att det ska gå så långt så krävs det en enorm omfattning och ett omfattande kartläggningsarbete, säger Ludvig Isacsson.