Skvaller på nätet svårt att stoppa

Skvaller och förtal på internet har kommit för att stanna. Men information och diskussioner om etik kan få den som lägger ut material på nätet att tänka efter, tror Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen.

En blogg i Karlstad har polisanmälts för att ha publicerat uppgifter om hundratals personer - vilka som slagits, vilka som haft sex, vem som kört rattfull och så vidare. Enligt en preliminär bedömning av polisen i Värmland kan uppgifterna vara grovt förtal. Bloggen finns dock inte längre kvar på sin tidigare adress, skriver Nya Wermlands-Tidningen på nätet.

 Åsa Landberg är inte förvånad över att bloggen försvunnit.

 - Uppmärksamhet påverkar ofta. Den leder till att de som ligger bakom sajten inser att de kan bli dömda för brott, och att folk reagerar på vad de gör. Det är en social kontroll, säger Åsa Landberg till TT.

Harmlöst

 Formellt gäller, i de flesta fall, strikta regler för vad man får lägga ut på internet om andra personer.

 - Enligt personuppgiftslagen, Pul, får man bara publicera sådant som är harmlöst. Några andra uppgifter får inte förekomma utan personens medgivande, säger medieforskaren Jan Strid, lektor på Göteborgs universitet.

 Om hemsidan har en registrerad ansvarig utgivare blir läget ett annat.

 - Då gäller grundlagen om yttrandefrihet. Man får lämna ut allting, så länge det inte är förtal eller någon utpekas som klandervärd. Men om du gör fel och publicerar något som inte är sant, kan du dömas till skadestånd för förtal, säger Jan Strid.

 Men vad lagen säger är en sak, verkligheten är något annat.

 - Man måste få reda på vem som står bakom hemsidan där uppgifterna finns. Om sidan ligger på en utländsk server, eller har hemligt ip-nummer, kan polisen inte göra mycket, påpekar Strid.

Större spridning

 I praktiken har bloggar och chattsidor blivit nya forum för skvaller och rykten.

 - Förr klottrades nummer i telefonkiosker, som man skulle ringa för att ha sex med tjejer. Det nya är att spridningen blir så oerhört mycket större på internet, säger Åsa Landberg.

 Hon tror att diskussioner om hur man beter sig mot andra människor, och information om vilka lagar som gäller, kan påverka vad som läggs ut på internet. Dessutom vill Landberg få ut fler vuxna på internetsidor för ungdomar.

 - Det behövs vuxna på nätet, ungefär som nattvandrare på stan, säger hon.

FAKTA

Pul och förtal på nätet


Grundregeln i personuppgiftslagen (Pul) är att personer som registreras först måste ge sitt samtycke. Det gäller särskilt uppgifter som kan vara känsliga. Publicering på internet är en form av registrering.
För massmedia, som måste ha en ansvarig utgivare, gäller tryckfrihetsförordningen. De svenska medierna har också ett eget etiskt system i form av "spelregler" för press, radio och tv.
Om en internetsida har en ansvarig utgivare, lyder den under grundlagen om yttrandefrihet, som ger samma tillstånd som tryckfrihetsförordningen.
Förtal är att peka ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller på annat sätt lämna uppgifter som är ägnade att utsätta en person för andras missaktning. Förtal kan förekomma även på internet eller i massmedia.

Källa: Göteborgs universitet och TT