Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hysen skulle se Barça – riskerar bli förlamad

Hysen, 22, blev skjuten under attentatetet på kvarterskrogen. Han är nu nedsövd och riskerar att bli förlamad.Foto: Privat
Han var en av dem som träffades när två maskerade och tungt beväpnade personer sköt vilt på kvarterskrogen på Hisingen i Göteborg. Måltavlan ska ha varit en 25-årig man med en kriminell bakgrund som ska vara en ledargestalt i en gruppering i Biskopsgården.Foto: Henrik Jansson

BISKOPSGÅRDEN. Hysen Mala, 22, tittade på fotboll.

Nu är han nedsövd och riskerar att bli förlamad efter att en kula trasat sönder lungor och revben.

– Hysen var där för att han älskar Barcelona, säger Hysens storebror.

I fredags fick Hysen Malas bror och syster se honom öppna ögonen. De såg smärtan i ansiktet och brodern sa åt Hysen att inte prata.

– Det gjorde så ont att se honom lida, säger storebrodern.

I onsdags natt erbjöd brodern Hysen skjuts. Men Hysen ville se återstående femton minuter av Champions League-matchen mellan FC Barcelona och Manchester City. Det spanska laget är Hysens favoritklubb.

– Han sa ”Andra halvleken är snart slut, jag kommer till dig då”, berättar brodern.

Efter en stund ringde han efter Hysen. Då svarade en kvinna i telefonen. Hon sa:

– Hysen har blivit skjuten. Åk till sjukhuset. Åk till sjukhuset nu.

På vägen dit kunde hans flickvän se på telefonen att flera skjutits på en kvarterskrog i Biskopsgården.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset uppstod tumult när chockade anhöriga inte fick veta om deras närstående var skadade eller döda.

– Vi fick inte veta om han var där. Det kom en ambulans utan ljus. De sa att de som är döda ligger i den här ambulansen. Det var fruktansvärt.

Sökt asyl

Hysen Mala är född i Kosovo men har sökt asyl här. Båda föräldrarna är döda sedan länge och hans två äldre syskon finns i Göteborgstrakten. Enligt brodern har han bara bott här några år och har inga ovänner. I onsdags var han bara på restaurangen för att se på sin favoritklubb, säger brodern.

Han var en av dem som träffades när två maskerade och tungt beväpnade personer sköt vilt på kvarterskrogen. Måltavlan ska ha varit en 25-årig man med en kriminell bakgrund som ska vara en ledargestalt i en gruppering i Biskopsgården. Utanför krogen mördades även Petar Petrovic med flera skott. Han hade just kommit in på en IT-utbildning i England och skulle flytta dit till hösten. I restaurangen skadade åtta personer. Bland annat Hysen, en 57-årig tvåbarnsfar som arbetar på Volvo och den mördade 25-åringens lillebror – som sköts i ansiktet.

– Hysen träffades av en kula i höger axel. Den kom ut genom vänstra axeln. Den har brutit fem revben och läkarna har öppnat honom. De har skurit upp honom framtill. Lungorna är skadade på båda sidorna. Höger fram och vänster bak, säger storebrodern.

Hans tillstånd var kritiskt första dygnet.

– Det var verkligen illa, för det var en stor inre blödning. Nu har man stoppat blödningen.

Vårdas på Sahlgrenska sjukhuset

Han vårdas på Sahlgrenska sjukhuset. Två slangar är inkopplade i hans kropp för att kontrollera inre blödningen. Han är mestadels nedsövd.

– De har öppnat honom i mitten, det är därför de söver honom. Annars rör han sig. Det är inte bra om han försöker röra på sig.

Brodern besökte Hysen under fredagen. Säkerheten på sjukhuset var rigorös.

– Just nu är tillståndet stabilt, men de söver ner honom hela tiden. Han har svåra smärtor. Det var fruktansvärt att se honom så skadad, säger brodern.

Läkarna gav dem ett tungt besked.

– Han kan inte röra benen. Det finns risk att han blir förlamad.

De maskerade männen gick in på "Vår krog" på Hisingen i Göteborg och öppnade eld med automatvapen. Två män, 20 och 25 år gamla, sköts till döds och ytterligare åtta personer skadades.
Det tekniska teamet jobbade på plats inne på restaurangen där skottdramat ägde rum.Foto: Nils-Petter Nilsson
En bil forslades bort.Foto: Dragan Mitrovic
Ett av de två offren som sköts ihjäl på krogen på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg är den 20-årige Petar Petrovic.Foto: Privat
Mamman till Petar, 20: "Alla kände honom som den jättegoa killen. Han var väldigt skötsam och hjälpsam. Han har aldrig haft några problem. Vi har aldrig haft några problem."<br><br>Foto: Privat
Polisen fick in larm om en skottlossning med automatvapen inne på krogen. Gärningsmännen hade polisvästar och döskallemaskerFoto: Henrik Jansson
Flera samlades på Värväderstorget på Hisingen för att hedra offren.Foto: Adam Ihse
Åtta personer fördes till sjukhus efter skottlossningen i Göteborg på onsdagskvällen.Foto: Anders Ylander
Larmet kom in till polisen vid 22.23 på kvällen och platsen spärrades av.Foto: Anders Ylander
Polisen inledde en teknisk undersökning på platsen.Foto: Anders Ylander
<strong>Emma Björkroth, 19, bor i ett hus bredvid torget:</strong><br>– Min systerdotter kunde inte sova, så jag tog med henne ut på promenad. Men nu när jag får veta vad som har hänt blir jag rädd och vill gå hem igen, säger hon.Foto: Anders Ylander
1 / 11

Stora problem i Biskopsgården

Eftersom Hysen inte hade ID-kort på sig och är asylsökande kunde polisen identifiera honom först i torsdags eftermiddag. Det skedde med hjälp av handlingar från Migrationsverket.

– Fram till dess visste vi inte om han levde eller var han fanns.

Biskopsgården har haft stora problem med skjutningar och mord senaste åren. Det senaste dubbelmordet misstänks ha koppling till ett gängkrig som redan krävt minst sju dödsoffer och pågått i flera år. Konflikten började med en kärleksintrig mellan vänner från Backa och Biskopsgården, men har eskalerat.

Hysens bror – och andra anhöriga till de drabbade – hoppas att tragedin får samhället att agera mot våldet.

– Jag tycker det här borde bli så stort som möjligt. Annars tas problemen inte på allvar. Det händer så jävla mycket hela tiden just i Hisingen. Och ingen grips, säger brodern.

Han berättar att det i onsdags kväll var mycket polispatruller ute i området. Det fins också uppgifter om att det pågick spaning mot kvarterskrogen när attacken skedde. Att polisen inte agerade späder på invånarnas ilska mot myndigheterna. De finns och syns, men ändå kan dubbelmördare skjuta vilt med automatgevär och fly.

– Den kvällen var en polisbil utanför min parkering. En kompis berättade om en annan polisbil. Det var poliser överallt. Att de är så fega att ta tag i det här, jag fattar inte varför. Och varför springer de inte efter dem? Varför har de pistol för? Varför är de poliser? För att ge folk böter eller?

Hysens säger att de delar sorgen med alla anhöriga som drabbats. De är också tacksamma för allt stöd.

– Jag vill tacka läkarna för att de har räddat min bror.